Kızıldağ milli parkı
Kızıldağ milli parkı ; Akdeniz Bölgesi’nde, Isparta sınırları içinde yer alır. 1969 yılında koruma altına alınmıştır. Yüz ölçümü 55.106 hektar alanı kapsar.
Jeolojik olarak karstik bir yapıya sahiptir. Karstik bir polye olan Beyşehir Gölü’nün oluşumunda tektonik hareketlerin etkisi olmuştur. Ünlü Pınar Gözü Mağarası milli park sınırları içerisinde yer alır. Mağaranın ünlü olması ise Türkiye’nin en uzun mağarası olma özelliğinden gelir. Keşfi henüz tamamlanmamıştır. Ayrıca Dedegöl dağında 1996 yılında keşfedilmiş olan Kuyukuyu mağarası da 832 metrelik derinlikte ve 1231 m. uzunluğuyla dünyada en derin mağaralar içinde 125. sırada ülkemizdeyse 3. sırada yer alır.
Orman Ağaçları olarak ardıç (kokar, boylu, katran, adi ) karaçam, meşe (kasnak, pırnal, lübnan, saçlı, mazı), sedir, titrek kavak ve Toros göknarı bulunur. Ayrıca dere boylarında; çınar, ıhlamur ve söğüt gibi ağaçlar vardır.
Alt flora olarak ise boyacı sumağı, böğürtlen, geven, karamuk, laden, yabani gül gibi çok yıllık bitkiler mevcuttur. Ayrıca tam tespiti yapılmamış olsa da 80’den fazla tıbbi ve aromatik otsu bitki türü de yer almaktadır. SDÜ tarafından yapılan tespit neticesinde genel sahada görülen 1200 taksondan 195’i endemik tür olduğu kayıtlara geçmiştir. 80 ‘den fazla tıbbi ve aromatik bitki türü ile 35 ‘e yakın mantar çeşidi bulunur.
Kızıldağ milli parkı çok sayıda hayvan türüne doğal yaşam alanı olarak ev sahipliği yapar. Alan sınırları içinde memeli hayvanlar, kuşlar, su kuşları ve balıklar yaşar. Memeli türler olarak ağaç sincabı, ayı, kurt, porsuk, sansar, tavşan, tilki, yaban domuzu, yaban keçisi ve vaşak vardır. İç kesimlerinde ötücü ve yırtıcı kuş türlerinden akbaba, ardıç kuşları, baykuş, çulluk, kartal, keklik, sığırcık, şahin ve diğer böcekçil kuşlar yer alır. Beyşehir Gölü’nde ise su kuşları toplulukları bulunur. Su kuşları olarak da 43 kış göçmeni, 49 yaz göçmeni, 27 transit göçmen ve 62 yerli kuş türü olmak üzere 181 kuş türü tespit edilmiştir. Balık türlerinde ise kadife, sazan, sudak, tatlı su kefali ve kerevit bulunur.
Kızıldağ milli parkı öz kaynak değerleri için bir liste yapılırsa aşağıdaki gibi olur.
- Beyşehir Gölü ve içindeki adalar.
- Göle bakan yamaçlardaki ardıç ve karaçam ormanları.
- İç bölgelerde kalan ardıç, karaçam, meşe, sedir, titrek kavak, toros göknarı, titrek kavaklardan oluşan saf veya karışık ormanlar.
- Dere boyu vejetasyonları.
- Orta ve batı torosların 2987 m. yükseklikle zirvesini oluşturan Dedegül Dağı.
- Bu dağın yamaçlarında 10 ay eksik olmayan kar örtüsü.
- Yine bu dağın kuzey-doğusunda bulunan, tam keşfi yapılmamış fakat 15 Km. den fazla uzunluğu olduğu düşünülen Pınargözü Mağarası.
- Pınargözü mağarasından çıkan Çaydere akarsuyu,
- Bu dağda bulunan Karagöl Gölü
Adalarda bulunan Kudabadat Sarayı, Kız Kulesi ve Kilise adası belli başlı doğal ve kültürel kaynaklarıdır.
Milli parkı ziyaret edenler daha çok rekreasyon ve sağlık amaçlı ziyaretçi olarak gelir. Bunca bilgiden sonra Kızıldağ milli parkı ulaşım yolu için güzergahları da paylaşmakta fayda var sanırız. Yenişarbademli ilçesine Konya’dan 140 Km mesafe vardır. Aksu, Eğirdir, Isparta güzergahı ise 110 Km’dir. Isparta, Eğirdir, Şarkikaraağaç güzergahı 120 Km iken Konya, Şarkikaraağaç güzergahında mesafe 150 Km’dir.
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü tarafından koruma ve denetim altındadır. 6. bölge müdürlüğü tarafından yayınlanan http://bolge6.ormansu.gov.tr/6bolge/AnaSayfa/milliparklar/kizildagmilliparki.aspx sayfasından Kızıldağ milli parkı hakkında ek bilgileri de inceleyebilirsiniz.