AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Makarna tarifleri

Makarnalar hakkında bilgiler, değişik makarna pişirmek için kolay makarna tarifleri ve nefis makarnalar yapmak için lezzet sırları burada!

Makarna nedir?

Ana vatanı İtalya olan Makarna, geleneksel İtalyan mutfağının temel besinleri arasındadır. İlk defa 1154 yılında Sicilya’da yapıldığı bilinmektedir. Genel olarak irmik yada durum buğdayından elde edilen un ile yumurtayı karıştırıp hazırlanır ve kurutulan hamura fiyonk, gurgu, çubuk ve benzeri türlü şekiller verilerek yapılır. Türkçeye İtalyancadaki maccherone sözcüğünden geçiş yapmıştır. Makarna çeşitlerini kabaca sayarsak alttaki gibi bir liste yapabiliriz.

Makarna çeşitleri

  • Burgu – Fusilli Rotini; Burgu makarnanın İtalyanca ismidir. Türkiyede en çok tüketilen makarna çeşitleri arasındadır. Kuzey İtalya kökenli bu makarna kıvrımlı şekli sebebiyle içine katılan soslarla çok iyi karışır. Domates ve et sosları ile tavsiye edilir.
  • Spagetti (spaghetti); İtalyan kökenli ince, uzun şekli ile bizdeki çubuk makarnanın bir çeşididir. Gerçek bir İtalyan spagetti makarnası, domates sos, parmesan peynir ve sarımsakla yapılıp, şarap ile birlikte servis edilir.
  • Fırın Makarna – Bucatini; İtalyancası Bucatini olan Fırın Makarna, spagettinin kalın fakat içi boru gibi boş şekilli olanıdır. En kolay yapımı makarna haşlandıktan sonra kaşar veya kaşar benzeri peynirler ile harmanlanıp, fırında pişirilir. İçine dilediğiniz uygun sebzeleri de ekleyebilirsiniz.
  • Linguini; İtalyan kökenli Linguini, spagetti gibi dar ama daha yassı şekli olan bir makarna türüdür. Vatanı, İtalyanın Campania bölgesi olup genel olarak deniz mahsülleri ile beraber servis edilmesi tavsiye edilir. Değişik tatlar seviyorsanız et ve etli soslarla beraberde mükemmel bir lezzet yakalayabilirsiniz.
  • Penne Rigate; Penne, 3-4 santim boyunda, verev kesilen ve boru şeklinde olan bir makarna çeşididir. Kesiti genelde elips biçiminde olur. Kremalı ve domatesli soslarla beraber çok güzel olur.
  • Fetuçini (Fettuccine); Yassı ve uzun bir yapısı olan bir makarna çeşididir. Kremalı soslarla çok güzel uyum sağlar. Fettucini özellikle krema, sarımsak, parmesan peyniri ve maydanozla hazırlanmış basit bir Alfredo sosla bile çok güzel bir lezzet şöleni sunar.
  • Fiyonk; İnce ve küçük makarna sevenlerin tercih ettiği Fiyonk adını şeklinden almıştır. Domates veya yoğurt sosu hatta kıymalı hafif soslar ile güzel uyum sağlar.
  • Kelebek – Farfalle; Adını kelebek görünümünden alan bir makarna çeşididir. İlk olarak 16. yüzyılda Kuzey İtalya’nın Lombardia bölgesinde yapıldığı biliniyor. Dikdörtgen şeklinde kesilen makarna hamuru orta kısmından birleştirilip, kelebek şekli verilerek yapılır. Küçük şekli nedeniyle makarnalı salatalar için çok tercih edilir. Soslar ile de güzel uyum sağlar.
  • Dirsek; Kıvrımlı ve boru şeklindedir. Bu nedenle sosların lezzetini makarnanın içine hapseder. Diri pişirilir, içine eklenmek istenen soslarla beraber pişirme sürecinin tamamlanması önerilir.
  • Deniz Kabuğu – Orecchiette; Şekilleri deniz kabuğuna benzeyen bu minik makarnaların büyükleri ve küçükleri de vardır. İçine bolca sos ve malzeme alabilmesinden ötürü ülkemizde mantı makarna olarak da sık sık tüketilen bir makarna çeşididir.
  • Kalem makarna; Penne makarnadan farklı olarak iki ucu verev yerine düz kesilen bir makarna çeşididir. Peynir ve peynirli soslar ile çok güzel olur.
  • Tagliatelle; Fettucine’ye benzer. Yaklaşık 5 mm genişlikte, ince kesilen, yumurtalı hamur şeritleri halindeki bir makarna türüdür. Efsaneye göre Tagliatelle, aynı zamanda şair olduğu bilinen usta bir aşçı tarafından Alfonso d’Este ile evliliğine atıfta bulunarak Lucrezia Borgia’nın saç şeklinden esinlenip adlandırılmıştır. Kolay pişen bir makarna türüdür. Et, tavuk ve sebzelerle çok güzel bir lezzet oluşturur.
  • Tekerlek – Ruotine; Tekerlek şekilli kısa kesilmiş makarna türüdür. Güveç veya salatalar için idealdir.
  • Tortelloni; Çoğunlukla kuzey İtalya bölgesinde yaygındır. Tortellini’ye benzer bir şekli vardır. Fakat, daha büyük ve farklı bir şekilde kapatılıp doldurulan bir makarna türüdür. Geleneksel olarak ricotta peyniri ve maydanoz yada ıspanak benzeri yapraklı sebzelerle doldurulur.
  • Tortelli; Yuvarlak makarna çeşitlerinden biridir. Tortollininin içinde kaşar peyniri veya domuz eti içeren çeşitleri vardır. Genel olarak kuru hali yerine, sosa bulanmış halde servis edilir. Tortollini satılırken dondurulmuş bir halde olur.

Genel olarak makarna çeşitlerini saymışken bunların tariflerini vermemek de olmaz. Nefis makarna yapımı için, size değişik makarna tarifleri paylaştığımız ekli linkteki sayfaları incelemenizi öneririz. Makarna pişirme için gerekli malzemeler ve değişik makarna çeşitleri ile kolay makarna tarifi önerileri hakkında pek çok seçenek sunduğumuz linkleri inceleyebilirsiniz.

Nefis makarnalar pişirmek için makarna tarifleri

Makarna şiiri

Makarnalara dair bunca paylaşım sonrası yazımızı sayın Perihan Pehlivan‘ın “Makarna” şiirinin dizeleri eşliğinde yazımızı tamamlayalım.

Aslın un yumurta
Özün toprakla su
Tadın bir harika
Sana herşey yakışır
Fakir dostu makarna
Pirinç mi vardı yıllar öncesi
Konu komşu birlikte keserdi
Kaynardı her evin tenceresi
Katkı nedir bilmezdik
Peynirli, yoğurtlu,kıymalı
Nefistir cümlesi
Ananmın nurlu elleri
Yoğururdu geceleri
Fırında pişirirdi
Dilim dilim, kekten tatlı
Doğal ne kaldı
Endüstri tadını aldı
Sadece adın kaldı
Sofralarda hazır makarna.
Afiyet olsun 🙂