AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Türk sanat müziği yorumcusu, değerli şarkıcı Muazzez Ersoy hakkında bilgileri sitemizden okuyabilirsiniz. Kimdir, nereli kaç yaşında, şarkıları ve albümleri

Muazzez Ersoy

Muazzez Ersoy kimdir? Nereli, Kaç yaşında? Kariyeri hakkında bilgileri sayfamızda paylaştık.

9 ağustos 1958 tarihinde doğan sanatçı Edirne Uzunköprü doğumludur. Sanatçının gerçek adı Hatice Yıldız Levent olup sahne adı olan Muazzez Ersoy adı ile tanınır. Klasik Türk müziği sanatçısıdır. 1998 yılında Devlet Sanatçısı ünvanına layık görülmüştür. Seslendirdiği nostaljik şarkılarda elde ettiği üstün başarılar sebebiyle “Nostalji Kraliçesi” olarak tanınmıştır. Sanatçımız aynı zamanda 2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü tarafından “iyi niyet elçisi” seçilmiştir.

İstanbul’un Kasımpaşa semtinde çocukluk ve gençlik yılları geçmiştir. Sanatçının müziğe karşı olan ilgisindeki en büyük etken, annesinin müziğe olan ilgi ve sevgisidir. Aileden gelen bu tutku sayın Muazzez Ersoy’u ilk gençlik yıllarından itibaren etkisi altına almıştır. Ortaokulu öğrenimini sonrası eğitimini müzik dersleri alarak sürdürmeye başlar. İrfan Özbakır ve Baki Duyarlar gibi değerli hocalarından müzik dersleri alır. «Tezgahtarlık» yaparak çalışırken kazandığı birikimlerini müzik dersleri için harcar. 1974 yılında küçük yaşta evlenir ve iki yıl evli kalır. Bu evlilikten Ender isminde bir oğlu olmuştur. Eşinden ayrıldıktan sonra da müzik derslerine devam eder.

1982 yılında İstanbul Pembe Köşk Gazinosu’nda assolist olarak kariyerinde ilk defa sahneye çıkar. Bu arada 1985 yılında TRT Ankara Radyosu’nun açmış olduğu sınava katılır fakat kazanamaz. 1989 yılında ise TRT Ankara Radyosu şefleri arasında yer alan değerli üstat Cahit Ünyaylar’la çalışmaya başlar. 1990 yılında TRT’ye yorumu kendine ait olan altı eser gönderir. Bu eserler denetimden geçer ve ekranlardan da dinleyicilerine seslenmeye başlar.

Muazzez Ersoy’un sevenleri ile ilk olarak buluştuğu albümü; “Seven Olmaz ki” adlı albümüdür. Ardından ikinci albümü “Herşeyim Sensin” yayınlanır. İlerleyen dönemde Raks Müzik ile anlaşır ve “Sizi Seviyorum” adlı çalışması müzikseverlerin beğenisine sunulur. Selçuk Tekay ve Ali İhsan Kısaç gibi değerli sanatçılarla çalıştığı bu albüm büyük başarı kazanır.

“Sensizlik Bu” adlı albümü ile satış rekorları kırar. Bu çalışmadan itibaren Muazzez Ersoy müzikal çalışmalarını Ali İhsan Kısaç’la yürütmeye başlar. Klasik Türk Müziği’nin “taçsız kraliçesi” olarak tanınmaya başlamıştır. Nostalji 1 adlı albümü, müzikseverlerin kalbinde yer etmiş nostaljik parçaları yeniden yorumladığı bir albümdür. Bu çalışma ile bir ilke imza atmıştır. Müzisyen Osman İşmen tarafından düzenlemeleri yapılan albümde “Kalbimi Kıra Kıra”, “Yemenim de Hâre Var”, “Adını Anmayacağım” ve “Sevemedim Karagözlüm” gibi onaltı bilinen ve sevilen eski şarkılar yer aldı. Türk Müziği’nin değerli üstadları; Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak gibi müzisyenlerin yanında Orhan Gencebay, Gülden Karaböcek ve Suat Sayın gibi yeni dönem sanatçıların eserlerini de seslendirdi. Albümü ülke genelinde büyük başarı kazandı ve satış rekorları kırdı. “Nostalji 1” albümü ile kazandığı başarı sonrası müzikseverlerin beğenisine sunulan “Nostalji 2” ve “Nostalji 3” albümleri de çok beğenildi ve önceki albümlerin başarısını tekrarladı. Bu albümde Muazzez Ersoy “Aşkın Kanunu”, “Gözleri Aşka Gülen”, “Oyun Bitti”, “Zor Dostum Zor”, “Kırılsın Ellerim” ve “Kıskanırım” eski sevilen eserleri yeniden yorumlanmıştır.

İlerleyen süreçte “Nostalji 4” ve “Nostalji 5” albümleri bir arada müzik piyasasına sunuldu. Muazzez Ersoy, bu albümlerde de yine sevilen türkü ve şarkıları yorumladı. CD ve kaset formatı ile yayına sunulan albümlerin yanında, “Nostalji 6” albümü de hediye verildi. Üç albümün bir arada satışa sunulmasıyla beraber bir ilke daha imza atmış oldu. Türkiye’de ilk kez bir sanatçı tarafında üç adet albüm bir paket halinde piyasaya sunulmuş oldu. Muazzez Ersoy “Nostalji 6” albümünde Klasik Türk Musikisi’nin yıllandıkça güzelleşen eserlerini yorumlamıştır. Şekip Ayhan Özışık, İsmail Dede Efendi, Veli Dede, Erol Sayan gibi müzisyenlere de saygısını sunmuş oldu.

12 albümden meydana gelen Nostalji serisi müzikseverlerin büyük ilgisini toplamış ve beğenisini kazanmıştır. On beş milyonun üstünde bir satış sayısına ulaşan bu albümler ile Muazzez Ersoy 1995-2000 yılları arasında vergi rekortmeni olmuştur. Sanatçı birçok altın ve platin plak kazanmıştır. Çalışmaları birçok kuruluş tarafından ödüllendirilen Muazzez Ersoy, 1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının önerisiyle dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “Devlet Sanatçılığı”yla ödülü takdim edilmiştir. Birleşmiş Milletler mülteciler yüksek komiserliği tarafından 2005 yılında iyi niyet elçisi ünvanını almıştır. Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde çeşitli yıllarda “Türk sana müziği en iyi kadın sanatçı” kategorisinde ödüllere layık görüldü. Nostalji albüm serisiyle büyük satışlar elde ettikten sonra bir tarz değişikliği yapmış ve son olarak 90’lı yıllara damga vuran pop şarkıları yeniden seslendirmiştir. “90’dan POP” adlı albümde Tarkan, Sezen Aksu, Serdar Ortaç, Yıldız Tilbe, Harun Kolçak, Eda ve Metin Özülkü gibi sanatçıların şarkılarını seslendirmiştir. Bu albümün ilk klip çalışması ise söz ve müziği Serdar Ortaç’a ait “Değmez” adlı şarkı için olmuştur.

Nostalji serisinden önce “Kal Bu Gece” ve “Anlaştık Mı” adlı şarkılarıyla tanınan ve sevilen sanatçı, satış rekorları kıran Nostalji serisinde yorumladığı “Kalbimi Kıra Kıra”, “Severek Ayrılalım”, “İntizar”, “Sevemedim Karagözlüm”, “Aşkın Kanunu” ve “Güz Gülleri” gibi şarkılarıyla müzikseverlerin gönlünde taht edinmiştir. Klasik Türk müziği sanatçısı Muazzez Abacı ve Bülent Ersoy’a duyduğu sevgi sebebiyle sahne ve sanat dünyasında “Muazzez Ersoy” ismini kullanmıştır. TRT Müzik kanalında yayınlanan “Yıldız Akşamı” programında televizyon izleyicisiyle buluşmaya devam etmektedir. TGRT’de ise Çarkıfelek yarışma programında sunuculuk yapmıştır.

1991-2016 yılları arasında Muazzez Ersoy’un çıkarttığı albümlerin listesi ise alt satırlarda sıralanmıştır.

(1991) 1. Albüm “Seven Olmaz Ki”
(1992) 2. Albüm “Her Şeyim Sensin”
(1993) 3. Albüm “Sizi Seviyorum”
(1994) 4. Albüm “Sensizlik Bu”
(1994) 5. Albüm “Seninle Olmak”
(1995) 6. Albüm “Nostalji”
(1996) 7. Albüm “Nostalji 2”
(1997) 8. Albüm “Nostalji 3”
(1998) 9. Albüm “Nostalji 4 – 5 – 6”
(1999) 10. Albüm “Nostalji 7 – 9 – 9”
(2000) 11. Albüm “Nostalji 10 – 11 – 12”
(2002) 12. Albüm “Senin İçin”
(2004) 13. Albüm “Seni Seviyorum”
(2006) 14. Albüm “Nankör”
(2007) 15. Albüm “Kraliçeden Nostaljiler”
(2010) 16. Albüm “Mozaik”
(2013) 17. Albüm “Şarkılarla Gel”
(2016) 18. Albüm “90’dan Pop”

sayın Muazzez Ersoy’a Klasik Türk sanat müziğine olan katkılarından dolayı gönülden teşekkür eder, çalışmalarında her daim başarılarının devamını dileriz.

Değerli sanatçımız ile ilgili güncel bilgiler için resmi sitesi; muazzezersoy.net sitesini de ziyaret edebilirsiniz.