Muş
Muş’un gezilecek yerleri, Muş’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Muş gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Doğu Anadolu bölgesi illeri içindedir. Muş Valiliği ve Muş Belediyesi tarafından yönetilir. Muş trafik plaka kodu; 49, telefon kodu; 436’dır.
Ağrı, Bingöl, Bitlis, Batman, Diyarbakır ve Erzurum illeri ile komşu Muş’un ilçeleri toplam 6 tanedir.
Muş ilçeleri
- Bulanık
- Hasköy
- Korkut
- Malazgirt
- Merkez
- Varto
Muş gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
- Alaeddin bey camii
- Alaeddin bey hamamı
- Arak manastırı
- Aslanlı han
- Bostankale höyüğü
- Bostankale kalesi
- Çengilli (Beyaz) kilisesi
- Dolabaş höyüğü
- Güllü hamam
- Hacı Şeref camii
- Hatun köprüsü
- Haşbet kalesi
- Katerin (Zincirli) kalesi
- Kesikbaş haziresi
- Malazgirt kalesi
- Meryem Ana kilisesi
- Muş kalesi
- Muşet kalesi
- Surp Garabet Çanlı kilise
- Tıkızlı kalesi
- Varto kayalıdere örenyeri
- Yağcılar (Evran) höyüğü
Muş iklimi
Muş ikliminde sert kara iklimi hakimdir. Hava sıcaklığı yıl genelinde -29°C ila +37°C arasında değişir. Senenin 120 günü hava sıcaklıkları +30°C’nin üzerinde olur. 120 gün civarında da O°C’nin altına düşer. Kışları fazla kar yağar. Senelik ortalama yağış miktarı 1000 mm ile 350 mm arasında değişir. Kış dönemi çok soğuk ve uzundur. Yaz dönemi ise kısa, sıcak ve kuraklık hakim olur. 5 günlük Muş hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Muüş bitki örtüsü
Bitki örtüsü bakımından topraklarının % 53’lük kısmı çayır ve meralarla kaplıdır. % 11’lik kısmı orman ve fundalıklardan oluşur. % 33’lük kısmı ise ekili ve dikili alanlardır. Ovaları bozkır (step) görünüşlüdür. Yaylaları ve platoları uzun süre karla kaplı kaldığından yeşilliğini uzun süre korur. Ormanlarda meşe çoğunluk yer kaplar. Tarıma elverişsiz arâzi %3 civarıdır.