AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Tabak börek çorbası tarifi

Tabak börek nasıl yapılır? Tabak börek çorba tarifi ile yapımı için gerekli malzeme listesi sayfamızda paylaşılmıştır.

Eskişehir‘in sevilen lezzetlerinden biri olan Tabak börek çorbası aynı zamanda tutmaç çorbası olarak da bilinir. Bu çorba hem Eskişehir mutfağı hem de Rumeli mutfağı lezzetleri içinde yer alan yöresel yemekler arasındadır. İki yöre arasında ufak tefek farklılıklar olsa da yakın bir tat söz konusudur. Aslında tabak börek kırım mutfağına ait bir lezzettir ve orada mantıya verilen addır. Çorba gibi sulu olduğu zaman “kaşık börek” denir. Haşlama suyu süzülüp ikram edilirse“tabak börek” denir. Bu sayfamızdaki tarif, Eskişehir yemekleri içinde yer alan tabak börek çorbası için olandır. Rumeli tutmaç çorbası tarifi için de ekli sayfayı inceleyebilirsiniz.

Tabak börek çorba malzemesi

3 yumurta
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Yeteri kadar su

Tabak börek içi için gereken malzeme

300- 400 gram az yağlı dana kıyması
1 orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Çorba sosu için gerekli malzemeler

2 su bardağı süzme yoğurt
4 diş dövülmüş sarımsak
50 gram bitkisel margarin
1 yemek kaşığı domates salçası

Tabak börek çorbası tarifi

Tabak börek çorbası yapımı için önce hamuru hazırlayalım. Yumurta, tuz, su ve unu yoğurma kabına koyup iyice yoğuralım.

Hamuru tezgaha alıp pürüzsüz ve kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yapana kadar yoğuralım. Üzerini temiz bir bez ile örtüp oda sıcaklığında yarım saat dinlendirelim. Hamur dinlenirken iç harcı hazırlayalım. Soğanı rendeleyip, üzerine tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kıyma ekleyelim. Köfte yoğurur gibi yoğuralım. Bir kenarda bekletelim.

Dinlendirdiğimiz hamurdan eşit büyüklükte 2 adet beze yapalım. Bezeleri unlanmış tezgah üzerinde baklava ile açalım. Yufka büyüklüğünde olması iyidir. Açtığımız yufkaları 3 cm x 5 santimlik dikdörgen parçalar elde edecek şekilde keselim.

Hamur parçalarının ortasına hazırladığımız kıymalı iç harçtan koyalım. Hamurların dört köşesini bir araya getirip sıkalım. Bir bohça mantı şekli verip hafif un serpilmiş bir tepside biriktirelim. Büyük bir tencereye 10 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz koyup kaynatalım. Mantıları kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika pişirelim. Pişen mantının suyunun yarısını süzelim.

Başka bir kase içinde süzme yoğurt ve ezilmiş sarımsağı karıştıralım. Tereyağını küçük bir tavada eritip üstüne domates salçası ve bir fincan su ekleyip pişirelim.

Çorbayı servis tabağına koyduktan sonra önce sarımsaklı yoğurt, sonra salçalı tereyağını gezdirelim. Artık tabak börek çorbası tarifi ile hazırladığımız çorbalar ikram için servise hazırdır. Afiyet olsun.

Değişik çorba tarifleri için ekli sayfayı inceleyebilirsiniz.