Ütü ile kumaşa baskı nasıl yapılır?
Ütü ile kumaşa baskı yapmak için gerekli malzemeler ve ütüyle kumaşa baskı yapımı burada! Baskılı giysiler için her günün modası desek çok da yanlış olmaz sanırım zira başta baskılı tişörtler olmak üzere her gün her an giyiyoruz. Genelde fabrikasyon desenler olan bu baskılardan evde de yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Transfer baskı denilen bu teknikler tişört tasarlama artık dert değil. Üstelik sadece tişört de değil mutfak önlüğünden tutun da bez çantalara kadar hemen her türlü kumaşı transfer baskı yöntemini kullanarak gönlünüzce dizayn edebilirsiniz. Yani kendin yap meraklıları için uygulama alanı oldukça geniş. El yapımı hediye fikirleri için harika kendin yap projeleri üretebilirsiniz bu teknikle. Çok övdüğümüz bu baskı tekniği için ütü kullanacağız. Ütü ile kumaşa baskı nasıl yapılır merak ettiyseniz işte size bu pratik yöntemin uygulanışı…
Ütü ile kumaşa baskı yapımı için gerekli malzemeler
Transfer baskı kağıdı (tercihen A4 boyutunda)
Buharsız ve pamuklu ayarı bulunan bir ütü
Lazer yazıcı
Dilediğiniz bir desen
Ütü ile kumaşa baskıyı kendin yap
Kumaşa baskı teknikleri arasında ütü ile transfer baskı yapımı en pratik yöntemlerden bir tanesi. Kullanılan kağıtların türü değişebiliyor ancak temel olarak hepsinin mantığı aynı. Öncelikle bilgisayarda beğendiğimiz bir desen fotoğrafı buluyoruz. Bunu transfer baskı kağıdı yerleştirdiğimiz yazıcıdan çıktısını alıyoruz. Daha sonra düzgün bir zemine yerleştirdiğimiz kumaşın üzerine çıktısını aldığımız deseni arka yüzü bize bakacak şekilde yerleştiriyoruz. Üzerine ince bir kumaş ya da pelür kağıdı daha yerleştiriyoruz. Isı ayarını en sona ve buharsız ütülemeye aldığımız sıcak ütü ile 3 dakika desen kağıdının üzerine baskı uyguluyoruz. Bir süre soğumasını bekledikten sonra desenlenmiş kumaşımız kullanılmaya hazır hale geliyor.
NOT: Kumaşa baskı nasıl yapılır diye merak edip araştırdığınızda çoğu anlatımlarda bir nokta es geçiliyor. Transfer baskı kağıtları açık zemin ve koyu zemin olarak alışveriş sitelerinde satılıyor. Fiyatları da oldukça uygun. Satın alırken kullanacağınız kumaşın ve desenin niteliklerine göre seçerseniz uygulamada sıkıntı yaşamazsınız. Açık zemin baskıları yıkanınca zarar görebiliyor, koyu zemin baskıları biraz daha dayanıklı. Kuru temizleme yapmazsanız uzun süre kullanabilirsiniz.