AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Ağız yaraları neden olur? Ağız içi yaraları nasıl geçer? Ağız yarası nasıl tedavi edilir? Ağız yarası için doğal tedavi yöntemleri yazımızda paylaşıldı.

Ağız yarası

Ağız yaraları neden olur? Ağız içi yaraları nasıl geçer? Ağız yarası nasıl tedavi edilir? Ağız yarası için doğal tedavi yöntemleri yazımızda paylaşıldı.

Ağız yaraları tedavisi için öncelikle sebeplerini bilirsek, ne ile mücadele ettiğimizi öğrenmiş oluruz ve ona göre tedaviler uygulayabiliriz. Alt satırlarda inceleyeceğiniz ev tedavileri ağrılı ve tahriş edici olabilir fakat etkili yöntemlerdir. Yöntemler uygulandıktan sonra eğer düzelme ya da rahatlama olmazsa derhal diş doktorunuza danışın. Ağız kanseri riski taşıyor olma ihtimalinizi de lütfen önemseyin! Unutmayın erken teşhis, tedavinin en önemli adımıdır.

Ağız yarası boyu genellikle küçük olmakla birlikte, aşırı derecede ağrılı olabilirler. Ağız yaraları; ağız, dudaklar, yanaklar, boğaz ve dilin üstünde oluşabilen sarı ve beyaz merkezli küçük kırmızı şekillerde görülmektedir.

Ağız yaraları için bazı yaygın belirtiler; etkilenen bölgenin yakınında karıncalanma ya da yanma hissi , şişmiş lenf bezleri, ateş ve halsizliktir.

Ağız yarası neden olur?

Ağız travması, aşırı stres, yetersiz diyet, hormonal değişiklikler, bağışıklık sisteminin bozulması, gıda alerjisi veya vitamin eksiklikleri neden olabilir.

Ağız yaraları bulaşıcı değildir ve genellikle tedavi olmadan iki hafta içinde kaybolur. Ağrıyı hızlı giderme için, küçük bir buz küpünü doğrudan ağrının üzerinde tutun ve yavaşça erimesine izin verin. Buz sorunu çözmez, ancak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Ağız içi yaraları nasıl geçer?

Bu sorunun cevabı için İbrahim Saraçoğlu yazılarından da faydalandık. Dilerseniz bunlara alt satırlardan bir göz atalım.

Ağrı kesici kadar etkili ağrı ve tahrişi gidermek ve daha hızlı iyileşmek için daha basit basit tedavi için doğal yöntemler bulunmaktadır.

Ağız yaraları nasıl tedavi edilir?

Ağız yaraları için ev yapımı doğal ilaçlar nelerdir? Ağız içi yaralara neler iyi gelir? Bunları bir liste halinde alt satırlarda paylaştık.

Bal

Ballar oluşan ağrı ve iltihaplanmayı hafifleten aşırı rahatlatıcı bir madde özelliğine sahiptir. Ayrıca, antiseptik özelliklere sahip olduğu için zerdeçal ile birleştirebilirsiniz.

Bir çay kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı zerdeçal toz karıştırın. Macunu etkilenen bölgeye uygulayın ve 15-20 dakika bekletin. Ayrıca, ağız ve burun derisiyle ilişkili iltihapları azaltmak için etkilenen bölgenin her yerine bir çay kaşığı bal uygulayabilirsiniz.

Kişniş

Anti-inflamatuar, antiseptik ve antifungal özelliklere sahip bir maddedir. Bu özelliği sayesinde ağız yarası semptomlarını hafifletebilme etkisi vardır.

Bir çay kaşığı kişniş tohumu veya yaprakları bir bardak suda kaynatın. Karışımı soğutun ve günde üç ya da dört kez ağzınızı durulamak için kullanın. Ayrıca taze kişniş yapraklarından elde edilen suyu içebilirsiniz. Hemen yutmayın. Bir süre ağızda tutmaya çalışın, böylece bu su etkilenen bölgeleri yıkayabilir.

Meyan kökü

Tıbbi özellikleri damar tedavisinde çok etkilidir. Meyan kökündeki bir etkin madde, etkilenen bölgeyi sakinleştirme ve yatıştırabilme etkisi olan anti-inflamatuar özelliklere sahip olan glisirizin’dir.

Bir çorba kaşığı ezilmiş meyan kökü iki bardak suya iki ila üç saat bekletin ve çözeltiyi ağız durulama suyu olarak kullanın. Meyan kökü ekstraktını yaralara uygulamak aynı zamanda boyutlarını azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Nemli çay poşeti

Kullanılmış bir çay poşeti, ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve iyileşme sürecini hızlandıran bir tür pres olan tanin asidi içerir.

Siyah veya yeşil bir çay poşeti kullanabilirsiniz. Bir fincan çay yaptıktan sonra, ıslak çay torbasını buzdolabında birkaç dakika bekletin. Soğutulmuş, çay torbasını, 15 ila 20 dakika boyunca hafifçe yara aşağısına basın. Bunu günde iki ya da üç kez yara ağrısı yok olana kadar yapın.

Aloe vera

Antibakteriyel özellikler de dahil olmak üzere birçok iyileştirici güçle birlikte anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur. Ağız yarası etkilerinden kurtulmanıza da yardımcı olabilir.

Bir aloe vera yaprağının etli kısmından bastırarak ya da ezerek su çıkarın ve doğrudan yara üzerine uygulayın. Bunu günde birkaç kez yapın. Ayrıca ağzınızı günde üç veya dört kez taze aloe vera suyu ile yıkayabilirsiniz. Taze aloe vera suyu mevcut değilse, marketlerde bulunan paketlenmiş olanları kullanabilirsiniz.

Çay ağacı yağı

Bu yağ, antiseptik ve anti-bakteriyel bileşikler içerir. Bunlar çok etkili deri dezenfektandır. Yara öncesinde yaranın tedavisine yardımcı olabilirler. Çay ağacı yağı kullanılması, başka yaraların çıkma riskini de en aza indirir.

Yaranın ciddiyetine bağlı olarak, bir bardakta yüzde 5-10 çay ağacı yağı ve su çözeltisi yapın. Çözeltiyi ağzınızı durulamak için kullanın. Bunu günde iki ya da üç kez yara ağrısı gidene kadar yapın.

Karbonat

Akut yara tedavisinde, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için, pişirme sodası çok iyi bir maddedir. Artı, ağızda pH dengesini düzeltmeye yardımcı olur.

Bir macun yapmak için kabartma tozu ve biraz su birleştirin. Etkilenen bölgeye uygulayın. Ayrıca, ılık suya biraz karbonat ekleyebilir ve bu solüsyonu günde birkaç kez ağız durulama suyu olarak kullanabilirsiniz. Bir başka ağız yıkaması tuz, kabartma tozu ve hidrojen peroksit ile yapılabilir. Bu karışım ile günde dört veya beş kez yıkayın. Bir veya iki gün içinde ağrı ve ağrıyan yaralarla ilişkili diğer belirtilerden kurtulabilirsiniz.

Adaçayı

Adaçayının sakinleştirici özellikleri, ağız yarası ile ilişkili ağrıları anında rahatlatabilir. Üstelik, bazı yaralar üzerinde sıkıştırma ve kurutma etkisi vardır.

Yaklaşık üç çay kaşığı adaçayı yaprakları iki fincan kaynar suya ilave edin ve yaklaşık 15 dakika boyunca bekletin. Çözeltinin soğumasını bekleyin ve günde birkaç kez ağzınızı bu karışımla yıkayın.

Başka bir seçenek adaçayı yaprakları toz formunu doğrudan ağız yarasına uygulamaktır. Bunu günde birkaç kez yapın. Birkaç gün içinde tamamen rahatlayabilirsiniz.

Soğan

Soğanda bulunan kükürt bileşikleri bakteri öldürür ve yaralar iyileşmesine yardımcı olur.

Küçük bir parça soğanı etkilenen bölgeye hafifçe bastırın. Ağzınızdaki yaranın emilmesi için yaklaşık beş dakika orada tutun. Bunu günde üç veya dört kez yapın. En iyi sonucu almak için organik soğan kullanın. Etkilenen alanın üzerine bir organik soğanın suyunu da uygulayabilirsiniz.

Kırmızı biber

Kırmızı biberin içeriğinde ağzı geçici olarak rahatlatmak için kapsaisin maddesi bulunur.

Kırmızı biberi doğrudan yaralı bölgede sıkıştırın. Başlangıçta biraz tahrişe neden olabilir, ancak ağrının giderilmesinde son derece etkilidir. Ayrıca, kırmızı biber içeren bazı şekerlerde çiğneme veya emmeyi de deneyebilirsiniz.

Yazımızda ağız içi yaraları nasıl geçer sorularına cevap sunmaya çalıştık. Umarız bu sorunlar karşılaşmazsınız, ama karşılaşırsanız bu doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz. Dişiniz ağrıyorsa ekli konuyu, sağlık hakkında bilgiler içinde ekli sayfamızı incelemenizi öneririz.

Sosyal medya kullanıyorsanız bizi takip etmek için Youtube ve Instagram sayfalarını da ziyaret edebilirsiniz.