AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Haşhaşlı çörek tarifi

Haşhaşlı çörek nasıl yapılır? Dızmana haşhaş çöreği tarifi ve yapımı için için gerekli malzeme listesi sayfamızda paylaşılmıştır.

Haşhaş; Gelincikler cinsinden bir tür otsu bitkiden elde edilir. Yağı ve tohumu yemeklik olarak kullanılır. Ayrıca tıbbi amaçlı ilaç ve uyuşturucu üretiminde kullanılır. Ülkemizin çeşitli yörelerinde börek, çörek ve ekmek yapımında yaygın kullanılır. Bu sayfamızda bizde haşhaşlı çörek yapmak için bir tarif paylaşacağız. Haşhaşlı çörekler, Eskişehir mutfağı‘nda haşhaşlı dızmana olarak da bilinir.

Çörek hamuru malzemesi

1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı toz kuru maya
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
alabildiği kadar un

Haşhaşlı çörek iç malzemesi

1 su bardağı kavrulup çekilmiş haşhaş
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker

Haşhaşlı çörek yapılışı

Haşhaşlı çörek yapımı için önce çöreğin iç harcını hazırlayalım. Haşhaşı kavurup çekelim. Derin bir kap içine koyalım. Süt, sıvı yağ ve toz şekeri ekleyip karıştıralım. En az 2-3 saat ya da bir gece bekletelim. Haşhaşlı harcın iyice özleşmesini bekleyelim. Arzu edenler içine ceviz içi de ilave edebilirler.

Ilık sütü derin bir kap içine koyalım. Toz maya ilave edelim. Yoğurt ve sıvı yağ da ilave edelim. 1 dakika kadar karıştıralım ve mayayı eritelim.

Üzerine toz şeker ve tuzu ilave edelim. Elimizle karıştıralım. Unu da yavaş yavaş ekleyelim. Kulak memesi yumuşaklığında ve hafif ele yapışan bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Üzerini nemli bir peçete ile örtelim. Oda sıcaklığında 30 dakika bekletelim. Hamur bu sürede mayalanıp kabaracaktır.

Mutfak tezgahına hafif un serpelim. Hamuru 8 eşit parçaya bölelim. Yarım santim kalınlığında ve 30 santim çapında olacak şekilde açalım. Üzerlerine kaşık yardımı ile haşhaş karışımını sürelim. Yufkaları ortadan ikiye keselim. Uzun kenarlarından başlayarak sıkı rulolar halinde saralım. Ruloları 2-3 santim boyunda parçalar elde edecek şekilde dilimler halinde keselim.

Geniş bir yuvarlak tepsi tabanına yumuşamış margarini sürerek iyice yağlayalım. Rulo parçalarını bu tepsiye dik şekilde ve birbirlerine yapışacak biçimde yerleştirelim. Hamur pişerken kabaracağı için üzerine çok fazla bastırmamıza gerek yoktur. Tepsiye dizdiğimiz ruloları oda sıcaklığında 20 dakika bekletelim.

Fırını 5 dakika önceden 175 derece sıcaklığa ayarlayıp ısıtalım. Alt üst konuma ayarladığımız fırında en az 45 dakika pişirelim. Pişirdiğimiz haşhaşlı çörek henüz sıcak halde iken de servis yapılabilir. Afiyet olsun!

Sitemizde yer alan diğer çörek tarifleri için ekli sayfamızı inceleyebilirsiniz.