AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Suyun faydaları ile su tüketimini arttırmanız için nedenler sayfamızda paylaşıldı. Suyun yararları için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Suyun faydaları

Suyun faydaları ile su tüketimini arttırmanız için nedenler sayfamızda paylaşıldı. Suyun yararları için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Su; insan vücudunun ana bileşenidir. Aslında vücut büyüklüğüne bağlı olarak bedenin yüzde 55 ila 78 oranı sudan oluşur. Yeterli ve düzenli su tüketimi sayısız sağlık faydası ile eşdeğerdir. Artı olarak, suda; kalori, yağ, karbonhidrat veya şeker yoktur.

Her gün tüketilen su miktarı, sağlıklı bir vücudu korumada önemli bir rol oynar. Uzmanlar, sağlığı korumak için her gün sekiz ila 10 bardak su içmeyi önerir.

Su tüketimi vücudu sulu tutmaya yardımcı olur, bu da önemlidir, çünkü vücudun hemen her hücresinin düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır.

Sağlık için suyun faydaları

İçme suyunun sağlığa en iyi 10 faydası için maddeleri alt satırlarda paylaştık. Şimdi kısaca su tüketimini arttırmak için nedenlere birlikte göz atalım.

Yorgunluğu giderir

Sık sık kendinizi yorgun hissediyorsanız bunda az su tüketimi yapmanızı etkisi olabilir. Suyun yetersiz tüketimi nedeniyle vücut daha az verimli çalışır. Bu da yorgunluğa sebep olur. Aslında, yorgunluk dehidrasyonun ilk belirtilerinden biridir.

Vücutta daha az su olduğunda kan dolaşımında oksijenlenmiş kan pompalanması için kalbin daha fazla çalışmasına ve diğer organların da daha az verimli çalışmasına neden olan kan hacminde bir düşüş görülür. Bu yüzden, yeterli su içmek vücudunuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve yorgunluğu azaltır.

Ruh sağlığını artırır

Araştırmalar, hafif dehidrasyonun ruh halinizi ve düşünme yeteneğinizi olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Yani suyun yararları olduğu gibi az tüketilmesi de susuzluk ile ruh halini ve düşünme yetisini etkilemektedir.

25 kadın üzerinde yürütülen ve Journal of Nutrition’da yayınlanan küçük bir araştırma, dehidrate (susuz) olmanın duygu durum ve kognitif işleviniz üzerinde bir sıkıntı yaratabileceğini buldu. İdrarınızın rengi hidrasyon seviyenizin iyi bir göstergesidir. Renk ne kadar açık olursa hidrasyon seviyesi de o kadar iyi olur ve bunun tersi de o kadar kötü olur.

Baş ağrısı ve migren tedavi eder

Baş ağrısı ya da migreniniz varsa, rahatlamak için yapabileceğiniz ilk şey bol miktarda su içmektir. Baş ağrısı ve migren genellikle dehidratasyondan (susuzluktan) kaynaklanır.

Avrupa Nöroloji Dergisinde yayınlanan bir araştırmada, araştırmacılar artan su alımının çalışma katılımcılarının baş ağrısı ve yoğunluğunu azalttığını bulmuştur.

Sindirim ve kabızlıkta yardımcı olur

Su da gastrointestinal sistemin işleyişini geliştirir. Bu, sindirimde yardımcı olur ve kabızlığı önler . Kolon, hidratı korumak için dışkıdan su çektiğinden, vücuda yetersiz su sıklıkla kabızlık ile sonuçlanır, böylece maddelerin sindirimi zorlaşır ve bağırsaktan geçmesi zorlaşır.

Yeterli miktarda su içtiğinizde metabolizmanız artar ve vücudun gıdayı düzgün şekilde parçalamasına yardımcı olur. Bu sindirim sisteminizin iyi çalışmasına yardımcı olur ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder. Özellikle sıcak su, sindirim sağlığı için iyidir.

Sağlıklı kilo kaybı sağlar

Bir klinik araştırmada, bilim adamları, yemeklerden önce iki sekiz bardak su içilmesinin iştahı bastırmaya ve dolayısıyla kilo verme çabalarınızı desteklediğini keşfetti. Su içtiğinizde, midenizi doldurur ve daha fazla yemek yeme eğilimini azaltır.

Suyun yararları arasında vücudun yağ yakma oranını artırmaya yardımcı olması gelir. Su yağ hücrelerinin parçalanmasını ve yok edilmesini sağlayan bir bileşendir.

Kalorisiz su, alkol, şekerli gazlı içecekler ve kilo almaya genellikle katkıda bulunan soda gibi yüksek kalorili içecekler için de büyük bir alternatiftir.

Toksinleri temizler

Suyun faydaları arasında mükemmel bir detoks olma özelliği vardır. Su vücudunuzdan toksinleri dışarı ter ve idrar yoluyla atarak kurtulmamızda yardımcı olur.

Aynı zamanda böbrek fonksiyonunu teşvik eder ve böbrek taşlarına neden olan idrardaki tuzları ve mineralleri seyrelterek böbrek taşlarını azaltır.

Gün boyunca yeterli miktarda su içmeniz gerekiyorsa da aşırıya kaçmaktan uzak durun. Uzmanlar böbreklerinizin atıkları filtreleme kabiliyetini azaltabileceğinden fazla su içmeye karşı da uyarıyor (nadir olmasına rağmen mümkündür).

Suyun yararları bu kadar çok iken fazla tüketimi de sakıncalı olabilir. vücudun gerektiği miktarda su içilmesi önerilir. Vücutta ihtiyaç duyulan su miktarı bir insandan insana farklılık eğiliminde olduğu için genellikle susuzluğa ve ayrıca yüksek su içeriğine sahip diğer sıvı ve gıdaları diyetinize dahil edilmesi önerilir.

Vücut sıcaklığını düzenler

Vücuttaki bol miktarda alınan su da vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur. Terin cildin yüzeyinden buharlaşmasıyla suyun termal özellikleri ve vücudun ısısını giderme kabiliyeti, vücut sıcaklığının yüksek olmasını engeller.

İyi düzenlenmiş bir vücut ısısı da egzersiz yaparken kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Suyun faydaları arasındaki bir başka özellik ise, su; aynı zamanda eklemlerinizin ve kaslarınızın yağlı kalmasını sağlar, böylece krampları ve burkulmaları önler.

Sağlıklı cildi geliştirir

Suyun faydaları arasında vücudu nemlendirme özelliği de vardır. Daha sağlıklı ve daha genç görünen cildi teşvik eden kılcal damar akışını geliştirir. Su cilt dokularını doldurmaya yardımcı olur, nemlendirir ve cildinizdeki elastikiyeti artırır.

Vücut yeterli miktarda su aldığında, cildiniz nemli kalır ve taze, yumuşak, parlak ve pürüzsüz görünür. Ayrıca su yumuşak çizgileri, yara izlerini, sivilceleri, kırışıklıkları ve diğer yaşlanma belirtilerini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.

Akşamdan kalma durumları için etkilidir

İçme suyu, akşamdan kalmadan kurtulmanın basit ama etkili bir yolu olarak da bilinir. Susuzluk, alkolü fazla tüketmenize ve çok fazla işemek zorunda kalmanıza neden olur. Böylece, su vücudunuzu yeniden sulamaya yardımcı olur ve düzelmeyi hızlandırır.

Uzmanlar, fazla alkol aldıktan sonra yatağa girmeden önce gece 16-20ml su içmeyi önerirler.

Ağız kokusunu giderir

Suyun yararları arasında kötü nefes kokusunu engellemesi gelir. Kötü nefes, yeterli su içilmemesinin açık bir işaretidir. su ağız içini nemli tutar ve yiyecek parçacıkları ile bakterileri temizler. Ayrıca, oral bakterilerin yarattığı kokulu bileşikleri seyreltir. Ağız kokusu oluşumunu kaynağından önler.

Bu nedenle, yeterli su için ve ağzınızı su ile yıkayın, özellikle de kokuları kontrol altına almak ve dişlerinizle diş eti hattınız arasına sıkışan bakteri ve yiyecek artıklarını çıkarmak için bir yemek veya aperitif aldıktan sonra dişlerinizi fırçalayın.

Sonuç olarak, günlük yeterli miktarda su içmek için gerekli çaba gösterilmesi esastır. Çeşitli şekillerde suyun faydaları ile sağlığınıza olumlu katkılar sağlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle filtrelenmiş su içtiğinizden emin olun. Su ile birlikte, daha fazla sıvı alıp daha fazla meyve ve su içeriği yüksek sebze yemenizde olumlu bir katkı sağlar.