Bebek uyutma
Bebek uyutma yöntemleri ile zor uyuyan bebekleri kolay uyutmak için öneriler yazımızda paylaşılıyor. Uyuma zorluğu çeken bebekler için yapılması gerekenleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz. Eğer bebeğini uyutmakta zorluk çeken anneler arasında iseniz, bu önerileri okumanızı tavsiye ediyoruz.
Öncelikle bebek ile beraber uyumayı deneyin. Bebeğin sizinle beraber uyku pozisyonu alması, bebeğin özgüveni açısından faydalıdır. Böylece bebek yalnız kalma endişesi yaşamaz, rahatladığı içinde daha kolay uykuya geçer. Tabii bebek ile aynı yatağı paylaşmak biraz riskli olabilir, bunun yerine beşiğinden karşılıklı birbirinizi görebileceğiniz bir pozisyon en idealidir.
Bebek uyutma için dikkat etmeniz gereken bir diğer eylem ise bebek ile göz teması kurmamanız gerektiğidir. Göz teması bebeğin dikkatinin size yönelmesine ve uykusunun kaçmasına sebep olur.
Bebeği rahatsız etmeyecek bir tonda arka plandan gelen yumuşak bir ninni türünde müzik de çok etkili olabilmektedir. Bu hem bebeğe bilinç altında müziğe karşı bir ilgi ve sevgi oluşturur, hem de onun rahatlamasına ve dikkatinin farklı yönlere dağılmasına engel olur. Bebek uyutan şarkılar veya bebek uyutan müzik diye internet üzerinde kısa bir araştırma yapmanız kafidir. Karşınıza çıkan seçenekler içinde kendinizin ve bebeğinizin tarzına uyacak bebekler için şarkı seçeneklerini çok sayıda bulabilirsiniz.
Uyuma sorunu olan bebeklere ılık suyla banyo yaptırmakta etkili ve işe yarar bir yöntemdir. Eğer vakit sorununuz yoksa, bebeğin rahat bir uyuma süreci yaşaması için ılık suyla masaj yaparak ona banyo yaptırın. Böylece rahatlayan bebek çok daha kolay uyku moduna girer.
Bebekleri gece uykusuna yatırmadan beslemek de iyi bir uyku düzeni alışkanlığı kazandırır. Zira pek çok bebek gece uykusundan acıktığı için uyanmakta ve bu açlık hissi nedeniyle de tekrar uyumakta zorluk çekmektedir. Zamanla bu uyku bölünmesi alışkanlığa yol açar ve bebek aç olmasa dahi uyanmaya başlar. Bunun için bebek beslenmesi konusunda belli bir program hazırlamak ve gece uykusuna yatırmadan önce karnını doyurmak en akıllı yöntemdir. Karnı tok olan bebek böylece rahat uyur. Tabii karnı tok olsun diye de tıka basa doyurmamak gerekir. bu sefer de hazımsızlık sorunları yaşaması muhtemeldir. Bebek emzirme konusunda detaylı bilgileri ayrıca ekli sayfamızdan incelebilirsiniz. Gerçi bir anne bu konuda içgüdüsel olarak yapılması gerekeni bilir ama biz gene de uyarı görevimizi yapalım istedik.
Göz teması kurmadan, yada göz teması kurulsa bile bebeğin dikkatinin dağılmasına sebep olmadan bebeğe dokunulması ile bebekler kendilerini rahat hissederler. Yumuşak dokunuşlar ile sizin ona sevginizi hisseden bebek rahatlar ve daha kolay uykuya dalar. Bebeğe dokunmak için belli bir yeri sınır değildir ama elleri, karnı, ve kollarını okşamak kendisinin dikkatinin en az dağıtacak bölgeleridir ve rahatlamasına da yardımcı olur.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken hususlardan biri ise; düzenli bir uyku zamanı aralığına onu alıştırmaktır. Çünkü bebek uyku saatini geçirdiği zaman yorulur ve huysuzlaşır bu da onun uykuya geçmesini zorlaştırır.
Çoğu kişinin bebek uyutma süreci için yaptığı bir diğer hata ise yanlış uyku saatleri belirlemesidir. Pek çok kişi erken uyanmasına engel olmak için bebeği geç yatırmayı tercih ediyor. Halbuki uzmanların 1 yaş altı bebekler için önerisi olan 6:30-7 civarı en idealidir. Bu saatlerde uykuya geçen bebekler uykularını daha iyi alır ve daha sağlıklı ve düzenli bir uyku alışkanlığı edinirler.
Bebeğiniz için kullandığınız kıyafetlerde onun uykusuna dolaylı olarak bile olsa etki eden unsurlardır. Sentetik ve baskılı kumaşlar, bebekte rahatsızlık hissi verebilir veya cildinde tahriş sorunları oluşturabilir. Bu sebeple sentetik kumaşlar yerine pamuklu kumaşlardan imal edilmiş pijama ve tulumlar daha idealdir. Ayrıca bu kıyafetlerin çok dar veya çok bol olması da bebeğin rahatsızlık hissetmesine yol açabilir. Üzerine tam oturan kıyafetler onun kendisini daha rahat hissetmesini sağlar.
Bebeği uyuttuğunuz ortamın aydınlık olması onun dikkatinin farklı yönlere kaymasına sebep olur. Karanlık ve loş bir ortam ise, bebeğe uyku vaktinin geldiğini anlamasını sağlar. Gündüzleri oda perdelerini kapatarak ona bu loş ortamı sağlayabilirsiniz. Sabahları oda penceresini açıp, bebeğin de bunu görmesini sağlayarak gece ve gündüz arasındaki farklılığı anlamasını kolaylaştırabilirsiniz.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur ise yatağın bebeğin güvenliği için uygun olmasıdır. Uykuya yatırılan bebeğin yatağı içerisinde bulunan her nevi nesne onun için tehlikeli olabilir. Üzücü bir sonuç ile karşılaşmamak için bu konuda dikkatli olmak gerekir.
Bebekler için uyku kolaylaştırma önerileri şimdilik bu kadar. Yeni anneler ve anne adayları için; bebek uyutma ipuçları haricinde yeni paylaşımlar da süreç içinde sayfalarımızda paylaşılmaya devam edecek.