Çörek tarifleri
Çörekler hakkında bilgiler, çörek pişirmek için kolay çörek tarifleri ve nefis çörek yapmak için lezzet sırları burada!
Eski Türkçe bir kelime olan çörek anlam olarak yuvarlak ekmek manasını taşır. Az yağlı, yumurtalı ve tatlı veya tuzlu gevrek kıvama sahip hamur işleri çörek olarak tanımlanır. En çok bilinen çörek çeşitleri genelde paskalya çöreği ile şekli aya benzediği için ay çöreği olarak adlandırılmış ay çöreği olsa da, farklı malzemeler kullanılarak yapılan pek çok çörek çeşidi mevcuttur. Kelime kökeninin Türkçe’den geldiğini zaten belirtmiştik. Bu nedenle de Türklerin hakimiyetindeki eski Osmanlı topraklarında yaşayan halklarında mutfaklarında yer alan bir besindir. Her halk bu besini tanımlamak için kendi dillerinde türetilmiş kelimeleri kullanmıştır. Örneğin Yunanlılar tatlı çörek manasındaki “τσουρέκι” kelimesini kullanırken, Ermeniler çöreğe “կեքս” der, Azerilerde ise ekmek anlamına da gelen “çörək” kelimesi kullanılır.
Kullanılan malzemeye göre içeriğinde çeşitli yemişleri ve ürünleri kullanma imkanı olan hamur işleri arasındaki çörekler, çörek hamuru yapımı ve tat şekline göre sınıflandırılabilir. Bunları kaba taslak sıralamak istersek alttaki gibi sınıflandırabiliriz.
Çörek çeşitleri
- Mayalı
- Peynirli
- Tatlı
- Tuzlu
Çörek çeşitlerini saymışken bunların tariflerini vermemek de olmaz. Eğer nefis çörekler yapmak isterseniz, size değişik çörek tarifleri paylaştığımız ekli linkteki sayfaları incelemenizi öneririz. Çörek pişirme için gerekli malzemeler ve değişik çörek çeşitleri ile kolay çörek tarifi önerileri hakkında pek çok seçenek sunduğumuz linkleri inceleyebilirsiniz.
Çörek yapmak için tarifler
Çörek şiiri
Çöreklere dair bunca paylaşım sonrası yazımızı sayın Yüksel Nimet Apel‘in “Taze çörek bal börek” şiirinin dizeleri eşliğinde yazımızı tamamlayalım.
Ah ne giysen güzelim, sana yakışır,
Sabah açmış çiçeksin, sana bakılır,
Kaynayan bir su gibi, fıkır fıkırsın…
Taze çörek bal börek, çıtır çıtırsın…
Billur bir su bardakta, abı-hayatsın.
Gam çekme güzelim sen; tıpkı baharsın.
Gittiği yerde bırak, çıkrık takarak,
Olduğu yerde kalsın,tikrik takarak
Çal oyna hiç dert etme, giderse gitsin.
Bebek gibi gül yüzün, biterse bitsin.
Kendi derdine yansın, sana şükretsin.,
Çıkrık takarak, tikrik takarak….
Gözlerin mavi mavi, dudakların bal.
Hiç bir şeyi dert etme! ne de sen üzül.
Bırak kendi haline, hadi artık gül.
Ağlasın melaline, dersin hoşçakal…
Ah ne de cana yakın, hem de çapkınsın…
Bırak elalem seni, böyle tanısın…
Benim de bir tanemsin; biricik cansın.
Taze çörek bal börek, çıtır çıtırsın…
Afiyet olsun 🙂