AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Bu yazımızda deri iltihabı (Dermatit) ve deri altı iltihaplanması için bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler sunacağız.

Deri iltihabı için doğal tedavi yöntemleri

Bu yazımızda deri iltihabı (Dermatit) ve deri altı iltihaplanması için bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler sunacağız.

Dermatit nedir ?

tıp literatüründe deri iltihabı olarak isimlendirilir. Deri iltihapları diğer adıyla dermatit, atopik dermatit, seboreik dermatit gibi farklı çeşitlerde görülür.

İltihap nedir ?

Kısaca tanımı yaparsak, canlı dokunun her nevi canlı, cansız yabancı etkene karşı veya içteki ya da dıştaki doku hasarına verdiği (hücresel) sellüler, (sıvısal) humoral ve (damarsal) vasküler bir seri vital yanıt diyebiliriz.

Dermatit belirtileri

iltihap oluşumu, şişme, kaşıntı, yanma hissi ve kızarıklık ile ortaya çıkar. Önemli deri iltihabı aynı zamanda kabarcıklar üretebilir veya deri üzerinde kabuklanmaya yol açabilir ve döküntü oluşabilir.

Dermatit neden olur? Bulaşıcı mıdır?

Dermatit ile oluşan kaşıntıyı sıcak, terleme, tahriş edici maddeler ve alerjenlerin arttırdığı saptanmıştır. Irsi olabilmekle beraber bulaşıcı değildir.

Deri altı iltihabı nasıl tedavi edilir ? Deri iltihabı tedavi yöntemleri nelerdir?

Deri altı iltihabın oluşması için ortak nedenlerden bazıları; alerjik reaksiyonlar, bazı çevre koşulları, tahriş edici maddelerin etkisi, zararlı toksinlerin vücutta birikmesi, beslenme yetersizliği ve genetik olmasıdır. İnce veya kuru cildi olan kişiler deri iltihabı yaşama riskine daha yatkındır. Bu kişilere kremli sabunlar kullanması önerilir.

Deri iltihabı semptomlarından kurtulmanızda fayda sağlayabilecek pek çok ev yapımı yöntem bulunur. Bu doğal ilaçları hazırlamak için, mutfağınızda bulunan birkaç ortak malzeme yeterlidir. Dilerseniz, deri altı iltihabı bitkisel tedavi yöntemleri için önerileri kısaca alt satırlarda paylaşalım.

Deri iltihabı için ev ilacı yapmak mümkün demiştik. Bu konuda bilinen en iyi 10 ev ilacını alt satırlarımızdan okuyabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağının tahmininizin ötesinde antimikrobiyal ve nemlendirme özelliği vardır. Deri iltihabı sorunu ile başa çıkmanızda büyük ölçüde etki sağlayabilir. Birkaç gün gibi kısa bir zaman diliminde kızarıklık, derideki pul oluşumu ve kuruluğu belirgin oranda azaltabilir.

Deriyi yumuşatmak için iltihaplanan bölge üzerine hafifçe sıcak hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz. En iyi sonucu almak için, yatmadan önce hindistancevizi yağı kullanmanızı önerebiliriz.

Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi banyosu yapmanız cilt tahrişi, kaşıntı ve kızarıklık tedavisi için size yardımcı olabilir. Bu banyo aynı zamanda kuru cildinizin nemli kalması için de etkili olur.

Bir fincan kadar ince toz halinde ki yulaf ezmesini banyo yapacağınız ılık suyu ile karıştırın. 15-20 dakikayı geçmeyecek şekilde bu banyo suyunda bekleyin. Bir ay boyunca bu yöntemi uyguladığınızda belirgin bir fayda görebilirsiniz.

Elma Sirkesi

Deri iltihabı tedavisi için kullanmanızı önereceğimiz diğer etkili bir bileşen ise elma sirkesidir. Enflamasyon ve kaşıntı hafifletme etkisi vardır.

Uygulama için önce elma sirkesi ve suyu eşit miktarda karıştırın. Etkilenmiş olan cilde pamuklu bir top kullanıp uygulayabilirsiniz. Yaklaşık 30 dakika beklettikten sonra bölgeyi nemli ve pamuklu bez ile temizleyin. En etkili sonucu almak için bu yöntemi birkaç hafta boyunca tekrarlamanız gerekir.

Elma sirkesi ile deri altı iltihabı tedavisi için farklı bir seçenek ise günde 2 veya 3 defa tekrarlayarak bir bardak su ile 2 çay kaşığı elma sirkesini karıştırıp içmenizdir. Bu da etki eden bir yöntemdir.

Aloe Vera

Aloe vera, deri iltihabı gibi inflamatuar cilt koşulları tedavisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Aloe vera cildinizin pH dengesinin eski haline getirilmesinde yardımcı etken görevi görür. Ayrıca kaşıntı hissini azaltır ve cilt tahrişini hafifletmede fayda sağlar. Bu etkilerinin yanı sıra nemlendirici ve antimikrobiyal özellikler de taşımaktadır.

Deri iltihabı tedavi yöntemleri için eğer aloe vera kullanacaksanız birkaç ay süresince günde birkaç sefer taze aloe vera jeli uygulamanız önerilir. Ayrıca sağlıklı ve parlak cilt elde etmek için birkaç damla aloe vera suyu da içmeniz fayda sağlar.

E Vitamini

Deri iltihabı için en etkili ve kullanımı en kolay ev ilaçlarından bir tanesi de E vitamini yağıdır. E vitamini yağı iyileşmeyi arttırıp, kaşıntı ve iltihaplanmayı azaltma etkisi gösterir.

Bu yağı özellikle yatmadan önce cildinize uygulayabilirsiniz. E vitamini içeren losyonlar ve kremler de kullanabilirsiniz.

Yer fıstığı yağı, ayçiçeği tohumları, mısır, buğday tohumu yağı ve benzeri E vitamini yönünden zengin besinleri düzenli olarak tüketmeniz egzamanın önlenmesinde yardımcı görev üstlenebilir.

Bal

Ballar ntiseptik ve antibakteriyel özellikler içerir. Cildin enflamatuvar durumunu azaltma konusunda yardımcıdır. Doğal besin olması dışında bu amaçla da çok yaygın kullanılır.

Çiğ bal ile balmumu ve zeytin yağını eşit oranda karıştıralım. Bu karışımdan bir merhem yapmak üzere bunu bir kap içinde ısıtalım. Soğuduğunda cildin üzerine uygulayabiliriz. Birkaç saat süresince kalması iyidir. Bu doğal merhemin cildinizde olumlu etki göstermesi için birkaç hafta süresince günlük yapmak gerekir. Radyasyona bağlı deri iltihabı tedavisi için günde iki kez manuka balı uygulamasının yararlı etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Papatya

Papatya çiçeği terapi özellikleri ile etkilenen deri için yatıştırıcı bir etki gösterebilmektedir.

İki veya üç çay kaşığı papatya çiçeğini 10-15 dakika süresince bir bardak su içinde kaynatalım. Çözümü soğuduktan sonra bir parça temiz bez daldırıp etki yapması istenen bölge üzerine bu bezi yerleştirelim ve 20 dakika süre ile bekletelim. Sonuçlardan memnun kalıncaya kadar bunu birkaç kez yapabilirsiniz.

Alternatif bir yöntem de ise günde birkaç sefer bir papatya kremi kullanabilirsiniz. Veya banyo suyunuz içine 5-10 damla papatya esansiyel yağı karıştırarak, rahatlayana kadar içinde yaklaşık 20 dakika boyunca bekleyebilirsiniz. Bunu günlük yapabilirsiniz.

Bir de uyarı yapalım. Cildiniz için papatya kullanmadan önce mutlaka yama testi uygulayın. Böylece alerjik cilt reaksiyonuna maruz kalma riskini ortadan kaldırırsınız.

Neem

Hindistan Leylak’ı veya neem yaprakları deri iltihabbı tedavi için kullanılabilir. problemli cildin sağlığına kavuşmasına ve çeşitli enfeksiyonlara karşı korumada yardımcı etkisi vardır.

Zerdeçal

Deri iltihabı doğal tedavi seçeneklerinden biride zerdeçaldir. İçerdiği bir çok etkili bileşeni ile anti-inflamatuar ve antiseptik özellikler taşır ve faydalıdır.

Zerdeçal ile deri iltihabı tedavisi için önce bir litre su ısıtalım. Üstüne yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyelim ve bu bileşimi kaynatalım. Soğuduktan sonra içelim. Ayrıca bu bileşeni deri iltahaplanması olan bölgeyi yıkamak için de kullanabiliriz. Birkaç ay süresince günlük olarak kullanıldığında fayda sağlar.

Kaygan Karaağaç

Kaygan karaağaç, Cilt nemlenmesine yardımcı etkisi vardır. İçeriğindeki yüksek miktardaki müsilaj nedeniyle İyileşmeyi hızlandırır. Deri iltihabı için oldukça faydalı bitkisel bir çaredir.

Kaygan karaağaç macunu yapmak için birkaç kaygan karaağaç yaprağını yıkayıp ezelim. Daha sonra cilt altı iltihabı olan bölgeye uygulayalım. Macun kuruyana kadar bekletip sonrasında yıkayalım. Tedavinin sonuçlarını görene dek bunu günde 3 sefer yapabiliriz.

Bunlar haricinde ayrıca alerjik egzama konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz. Genel olarak bakıldığında deri iltihabı aslında ciddi bir tıbbı durum değildir. Deri altı iltihabı için basit doğal tedavileri kullanarak dahi bu problemden kurtulmak mümkündür. Gene de konu sağlık olunca ihmal edilmemesi gerekir ve durumunuz için bir dermatoloğa danışmanızı öneririz.