AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Yüzdeki yaralar için tedaviler ile yüzdeki yara izinden kurtulmak için ne yapılır? Yüzdeki yara izlerinden kurtulma yöntemi için alternatifleri yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Yüzdeki yara izleri nasıl geçer?

Yüzdeki yaralar için tedaviler ile yüzdeki yara izinden kurtulmak için ne yapılır? Yüzdeki yara izlerinden kurtulma yöntemi için alternatifleri yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Bir yara iyileştiğinde, sonuçta bir yara izi kalabilir bu da cilt sağlığınızın psikolojik olarak kötü olduğunu gösterir. Yüzdeki yara izleri nin çeşitli türleri vardır. Bunlar; yaralanmalar, sivilce, yanıklar veya cerrahi nedenlerden olabilir. Yüzünüz sürekli olarak çevreye maruz kaldığından, vücudunuzun bu kısmındaki yara izlerinin daha geç iyileşmesine neden olabilir. Yara iyileşirken vücudunuzun diğer alanlarını örtbas etmek veya korumak mümkün olabilir, ancak yüzünüz günün büyük bir kısmında açıktır. Yüzdeki yaraları iyileştirirken yaraları tam olarak korumak mümkün olmayabilir ve tedavileri ovmak (örneğin merhemler, kremler) uzak tutmak zor olabilir. İyi haber şu ki yüzdeki izleri tedavi etmek istiyorsanız, düşünmeniz gereken çok seçeneğiniz var. Bu popüler yöntemleri okuyun ve tüm faydaları ve riskleri bir dermatologla tartışın.

Yüzdeki Yara İzlerinden Kurtulma Yöntemleri

Dermabrazyon, yüzdeki yara izlerini tedavi etmek için en etkili ve en popüler yöntemlerden biridir. Ayrıca cilt sağlığı için çeşitli tavsiyeler içeren broşürlerde operasyon sonrası sizlere verilebilir. Dermabrazyon, eczanede satın alabileceğiniz mikrodermabrazyon takımlarının aksine, bir dermatolog tarafından uygulanmalıdır. Yüzünüzdeki cildin en üst katmanını kaldırmak için bir tel fırça veya tekerlek kullanılarak ölü deriyi ya da kabarmış cildi kazıma işlemidir.

Dermabrazyonun komplikasyonlarından bazıları şunları içerir:

Enfeksiyon
Cildin koyulaşması
Kızarıklık ve şişme
Pürüzlü cilt riski
iltihaplanma

Birçok kişi yara izinde yüzde 50’lik bir düşüş görüyor.

Dermabrazyon İşleminin Eksileri


Dermabrazyon çok rahatsız edici olabilir.
Hassas ciltli insanlar için iyi bir seçim değildir.
Otoimmün bozukluğu olan insanlar için iyi bir seçim değildir.

Yara izlerini silme seçenekleri

Kimyasal peeling


Kimyasal peelingler, cilde tek kat halinde uygulanan hafif asitler içerir. Sonuç olarak, derinin üst tabakası (epidermis) eksfoliye olur ve yeni bir cilt katmanını ortaya çıkarır.

Üç tür kimyasal soyma işlemi vardır:

Derin kabuk çıkarma işlemi


Bu kabuk fenolü kullanır ve cildin derinliklerine girdiği için yara izi için en yaygın kullanılan türe aittir.

Yüzeysel soyma işlemi


Bu kabuk hafif etkilere sahiptir ve minör yara izleri ile ilişkili renk değişikliğini geliştirebilir.

Orta kabuk işlemi


Renk kaybı için de kullanılırken, bu kabuktaki glikolik asit çoğunlukla yaşlanma karşıtı tedaviler için kullanılır. Cilt sağlığı açısından bakıldığında yara kabukları istenmemektedir.

Derin kabuklar o kadar yoğun ki, Amerikan Dermatolojik Cerrahi Derneğine göre, iyileşmek için üç haftaya kadar sürebilir . Yüzünüz sargılanacak ve sargıların günde birkaç kez değiştirilmesi gerekecek. Hastalığı önlemek için antiviral ilaçlar almanız da gerekebilir.

Kimyasal kabuk dökücü popüler deri tedavisidir, bu nedenle yaygın olarak bulunurlar. Bununla birlikte, yara tedavisi için, yalnızca Sağlık Bakanlığı onaylı bir dermatolog tarafından bir soyma işlemi gerekir.

Yara izi giderme için kimyasal peeling yönteminin artıları


Kimyasal peelingler yaygın olarak bulunur.
Yaşlı lekeler ve kırışıklıklar gibi yara izlerinin yanı sıra diğer cilt problemlerini de tedavi edilebilir.
Daha pürüzsüz, daha genç görünen cilt ile sonuçlanabilir.

Yara izi giderme için kimyasal peeling yönteminin eksileri


Kimyasal peeling cildi güneşe daha hassas hale getirebilir ve bu da yanıklara ve yara izine neden olabilir.
Özellikle egzamanız varsa, hassas cildi tahriş olabilir.
Rosacea ve sedef hastalığının semptomlarını kötüleştirebilir.
Hamile ve emziren kadınlar için önerilmiyor.
Daha koyu ciltli insanlar üzerinde de işe yaramaz.

Yüzdeki izlerden kurtulma yöntemleri

Lazer ile cilt yenileme


Lazerle cilt soyma işlemi, kimyasal peeling ve dermabrazyonla aynı amaca sahiptir: üst cilt tabakasını çıkarmak için. Asitlerin ve aletlerin aksine, lazerle cilt soyma işlemi, cilt çıkarma işlemi için yüksek güçlü lazer ışınları kullanır.

İki tip var lazer yöntemi: erbium ve karbondioksit lazerle cilt soyma. Erbium yüz için en güvenli yöntem iken, karbondioksit, yara izlerinin tedavisinde en etkili olarak görünmektedir. Doktor ofisini terk ettiğinizde, alanı tamamen sargılı tutmalısınız.

Lazer ile cilt yenileme yönteminin artıları


Lazerle cilt yenileme işleminin diğer tedavilere göre daha hızlı bir iyileşme süresi (3-10 gün) vardır.

Lazer ile cilt yenileme yönteminin eksileri


Hâlâ akne ile cilt tahrişi yaşayan insanlar için iyi bir seçim değil.
Koyu cilt tonlarına sahip insanlarda o kadar etkili değildir.
Enfeksiyonlara, şişmelere ve cilt pigmentasyon değişikliklerine neden olabilir.

Plastik cerrahi ile yüzdeki izlerden kurtulma yöntemi


Plastik cerrahi başka bir tedavi seçeneğidir. Daha önce listelenen yöntemlerin aksine, ameliyat, yara dokusunun cerrahi olarak çıkarılması veya bir neşter ile alındığı daha tutarlı bir süreçtir. Hedeflerinize ve yara şiddetine bağlı olarak, doktorunuz yara izini veya epidermisi çıkarabilir veya görünümünü en aza indirgemek için devam edebilir. Diğer tedavi seçeneklerinin aksine, bu işlem için bir dermatolog yerine bir plastik cerraha görünmeniz gerekebilir. Yüz izleri için plastik cerrahi ile başarının kanıtlanmış bir kaydıyla her zaman kurul tarafından onaylanmış bir cerrah tercih edin.

Plastik cerrahi ile yüzdeki izlerden kurtulma yönteminin artıları


Plastik cerrahi genellikle diğer tedavilere göre daha iyi bir sonuç verir. Yara izleri için çeşitli tedaviler de mevcuttur.

Plastik cerrahi ile yüzdeki izlerden kurtulma yönteminin eksileri


Yüksek maliyeti nedeniyle çoğu insanı engelleyebilir. Daha karmaşık prosedürler ayrıca enfeksiyonlara neden olma ve yara izi bırakma riski de yüksektir.

Evde yapılan ilaçlarla izlerden kurtulma yöntemi


Ev ilaçları, yüzdeki izleri tedavi etmek için daha uygun ve daha az maliyetli bir yöntem olarak düşünülür. Bu ilaçların birçoğu kiler veya ilaç dolabında zaten mevcuttur. Bazı seçenekler şunlardır:

Vazelin: Hidratasyon etkisi yara izlerinin daha da kötüleşmesini önleyebilir.
Çamaşır suyu: Bunlar tezgahta satılmaktadır.
Bal: Kızarıklık ve enfeksiyonların azalmasına yardımcı olabilir.

Evde yapılan ilaçlarla izlerden kurtulma yönteminin avantajları


Ev ilaçları en uygun maliyetli seçeneklerdir.
Ayrıca, eczanelerde satın alınabileceği için daha yaygın olarak bulunurlar.

Evde yapılan ilaçlarla izlerden kurtulma yönteminin olumsuz yanları


Ev ilaçlarının etkili bir şekilde yüzdeki izleri tedavi edeceğinin garantisi yoktur ve bunların etkinliğini doğrulamak için çok az araştırma yapılmaktadır.
Cildin alerjik reaksiyon riski de vardır.

Yara izleri için nasıl önlem alınır?

Yara izlerini en aza indirgeyip, iz kalmasını önlemek için bazı tedbirler alınabilir. Öncelikle cilt yaralarını tedavi etmek, ilk etapta yara izlerini en aza indirgemek veya hatta önlemeye çalışmak gerekir. Yüzünüzde bir yara veya kesik varsa, yaralı yeri temiz ve mikroplardan uzak tutmak gerekir. Yara üzerine krem veya Vazelin uygulamak, nemli kalmasına ve kabuk oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Neosporin gibi topikal antibiyotiklerin uygulanması gerekli değildir, çünkü yarayı sadece hafif sabun ve su ile yıkanmak yeterlidir.

Güneş kremi sürmek, iyileştikten sonra izlerin görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilir. Yüzünüze her gün güneş kremi uygulayarak, yara izinin kahverengiye dönmesini veya güneş ışınlarına maruz kalmasını önleyebilirsiniz. Bazı durumlarda, güneşten gelen ışınlar solmaya da yardımcı olabilir. Krem 30 veya üstünü kullandığınızdan emin olun.

Yüzdeki yara izlerinin tedavisi için dikkat edilmesi gerekenler

Yüzdeki yaralar için çok sayıda tedavi mevcuttur, ancak nihai seçim bütçenize, risklere ve sahip olduğunuz yara türüne bağlıdır. Sizin için en iyi seçeneği belirlemek için dermatoloğa görünmeniz önemlidir. Çoğu iz kalıcı olduğunu akılda tutmak da önemlidir. Belirli bir tedavi, izlerin görünümünü önemli ölçüde azaltabilirse de, izleri tamamen ortadan kaldırmaz.

Bir yara bir kabuk bağladıktan sonra kötüye gitmesi muhtemel değildir. Alan kaşıntıya başlarsa, kırmızıya dönüşür veya büyümesini önlemek için hemen doktorunuza danışın.