AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Evde abajur yapımı

Etek, ahşap, karton, tahta çubuklar, kumaş vb materyaller ile abajur nasıl yapılır? El yapımı abajurlar için tarifleri yazımızdan inceleyebilirsiniz. Abajur yapımı uygulaması en kolay kendin yap projeleri arasında yer alır.
Özellikle öğrencilerin teknoloji tasarım derslerinde kullanabileceği abajur yapılışı tariflerine daha önce sitemizde bikaç kez yer vermiştik. Bugünkü paylaşımımızda da size toplu halde el yapımı abajur modelleri ve yapılışları derlemesi sunmaya çalışacağız. Abajur nasıl yapılır diye daha önce hiçbir araştırma yapmadıysanız abajur yapımında kullanılan malzemeler listesini görüp şaşırabilirsiniz zira kullanabileceğiniz materyaller neredeyse sınırsız. Abajur malzemeleri biraz da sizin yaratıcılığınıza bağlı olarak değişebilir ancak hemen hemen hepsinin kullanım mantığı aynıdır. Lafı daha fazla uzatmadan sizi evde abajur yapımı için değerlendirebileceğiniz diy projeleri ile başbaşa bırakalım.

Etekten el yapımı abajur

Pazen etekler rengarenk desenleri çok dekoratif malzemelerdir. Eskiyen eteklerinizi atmak yerine kendin yap mantalitesiyle geri dönüştürüp kullanabilirsiniz. Bugün sizlerle eski etekten abajur yapımı tarifi paylaşacağız. Kolay abajur nasıl yapılır öğrenmek için adımları takip ediniz.

Etekten abajur malzemeleri

  • Eski bir abajur
  • Eski bir fermuarlı etek
  • İplik
  • Toplu iğneler
  • Makas
  • Tebeşir
  • Mezura
  • Dikiş makinesi

Adım 1: Eski abajuru temizleyin. Kaplamak için eski bir abajur bulun. Abajurun tozunu alın. Dilerseniz eski abajur kılıfını çıkararak yalnızca demir iskeleti de kullanabilirsiniz.

Adım 2: Eteğinizin boyuna karar verin. Eteğiniz abajurunuzdan daha uzun olabilir, o nedenle öncelikle istediğiniz boya karar vermeniz gerekiyor.

Adım 3: Eteğinizi iğneleyin. Eteğinizin boyunu uygun şekilde ayarlamanın en iyi ve en kolay yolu eteği abajurun üzerine geçirmektir. Bu şekilde ölçüyü belirledikten sonra toplu iğneler batırarak etek boyunu ayarlayın. Daha sonra eteği abajurun üzerinden çıkarın. Cetvel yardımıyla eteğin kenarlarını düzgün bir şekilde kıvırarak belirleyin. Kenarların kaymaması için toplu iğne kullanın.

Adım 4: Eteğinizi Belirlenen Ölçüye Göre Kesin.

Adım 5: Şimdi sıra kenarları dikmeye geldi. Kenarları dikerken etek kumaşları ile aynı renkte iplik kullanmak, dikişlerin belli olmasını istemiyorsanız, önemlidir. Ancak farklı bir tarz oluşturmak istiyorsanız zıt renkli bir iplik seçin.

Adım 6: Yıkama öncesi için fermuar açın. Abajur kılıfınızı yıkamak istediğinizde tek yapmanız gereken şey fermuarı açarak eteği çıkarmak. Eteği çamaşır makinesine atıp kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Kuruduğunda ütüleyeceğiniz kılıfı istediğinizde yine yerine takabilirsiniz. Güle güle kulanın!

El yapımı ahşap abajur

Bu diy projesi tamamen profesyonel ellerden çıkma. Yaratıcı marangoz abimiz yerpare bir kütüğü işleye işleye yukarıda görmüş olduğunuz el yapımı ahşap abajura çeviriyor. İlham almak için izlenesi bir videolu anlatım.

Mukavva Karton Abajur yapımı

Abajur yapımı için çok farklı malzemeler kullanabileceğinizi yazımızın girişinde söylemiştir. Oldukça kolay abajur yapımı için mukavve ya da karton kullanabilirsiniz. Öğrenci arkadaşların teknoloji tasarım ödevleri için kullanabileceğini gayet basit ve güzel bir proje.

Abajur şekil ve işlev itibariyle en kolay yapılabilecek ev aksesuarlarından biridir. Eğer siz de bu tarz kendin yap projelerine meraklıysanız kolaylıkla yapabileceğiniz bu fikri değerlendirin. İhtiyacınız olan şekilde görüldüğü gibi biraz delikli karton, biraz yapıştırıcı ve falçata benzeri bir kesici alet. Kartonları şemada görüldüğü eşit ölçülerde beşgen şeklinde keserek asimetrik şekilde üstüste koyup yapıştırın. Üst kısmını kapatacak büyüklükte bir beşgen levha kesip duyun geçeceğinden biraz daha az büyüklükte bir delik açarak duyu ortasından geçirin. Ampülü alt tarafından sokarak takın ve hoop abajurunuz hazır.

Tahta çubuklardan abajur yapımı

Çinlilerin yemek yemek kullandıkları tahta çubukları (chopsticks) kullanılarak yapılmış harika bir abajur başlığı yapımı. Detaylar ve resimli anlatım için: http://www.howjoyful.com/2011/10/chopstick-lampshade-tutorial/

El yapımı ombre abajur yapılışı

Birbiriyle uyumlu renklerin geçişi olarak tanımlayabileceğimiz ombre tekniği saçlardan oje desenlerine kadar birçok amaçla kullanılabiliyor. Ev aksesuarları da bu tekniği uygulayabileceğiniz en güzel kendin yap alanlarından bir tanesi. Ombre abajur evinizi renklendirerek dekoratif hava katacaktır.

Detaylı anlatım: http://annie-nilsson.blogspot.com.tr/2011/11/ombre-hair-dye-lampshade.html

Kumaş abajur başlığı yapımı

Farklı desenlerde kumaşlar el yapımı abajurlar için kullanabileceğiniz en güzel malzemelerden sadece bir tanesi. Son derece dekoratif işler çıkartabileceğiniz örnek bir uygulamayı yukarıda görüyorsunuz. Siz de bu tarz bir abajuru rahatlıkla yapabilirsiniz.

Detaylı anlatım: http://www.brit.co/diy-lampshades/

Zigzag desenli abajur yapma

El yapımı abajurların ne kadar dekoratif olabileceğiniz bu harika kendin yap uygulamasında görebiliyorsunuz. Şık bir şişe ile tamamlayabileceğiniz zigzag desenli abajurunuz fabrikasyon ürünlerden çok daha şık olabilir. Nasıl yapılır öğrenmek için kaynak siteyi inceleyebilirsiniz.

Detaylı anlatım: https://pompandcircumstance.wordpress.com/2012/02/14/chevron-lamp-shade-diy/

Sprey boya ile renklendirilmiş el yapımı abajurlar

El yapımı abajur modelleri ve yapılışları için kullanılan tekniklere baktığımız zaman çoğu projede eski bir abajurun çerçeve olarak kullanıldığınız görüyoruz. Sıfırdan yapmak yerine işleyerek dönüştürmek zaten her kendin yap meraklısının ilk aklına gelen işlem oluyor. Siz de aynı mantıkla sprey boya ile eski bir abajuru yeniden renklendirip kullanabilirsiniz. Eski abajurunuzu değerlendirmek istiyorsanız yukarıda örneğini gördüğünüz diy projesi size yol gösterici olabilir. Böylece evinizin renk tonları ile uyumlu süper dekoratif abajurlara bir dünya para vermek zorunda kalmazsınız.

Detaylı anlatım: http://decorchick.com/spray-painted-lamps/