AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Fajita nedir? Fajita nasıl yapılır? Fajita tarifi ve fajita yapımı için gerekli malzemeleri ve kullanılan sosların malzeme listesi ile yapılışı

Fajita

Fajita nedir? Fajita nasıl yapılır? Fajita tarifi ve fajita yapımı için gerekli malzemeleri ve kullanılan sosların malzeme listesi ile yapılışını sayfamızda paylaştık.

Fajita nedir

Kelime olarak İspanyolca’da etin en güzel yeri anlamına gelmektedir. Fajitas olarak da bilinir. Meksika mutfağına özgü bir yemek olup, baharat kullanımı nedeniyle, genel olarak bizim yemek kültürümüze uygun tatlar arasında yer alır. Izgara ile pişirilmiş dana eti (bonfile) ile buğday veya mısır unu ile yapılıp tortilla ile servisi yapılan yemektir. Yemeğin aslı dana eti ile yapılır. Fakat çoğu yerde domuz veya tavuk eti yada karides ile yapılmaktadır. Lokantaların çoğu bu yemeği; et, soğan ve farklı türlerdeki dolmalık biber ile beraber pişirmektedir. Yemekle birlikte ise sos olarak avokado sosu, kremalı sos veya salsa sosu gibi soslar sunarlar. Genel yapımı biraz uzun sürer ama lezzetli bir yemektir. Özellikle baharat ve et sevenlerin beğenecekleri bir lezzete sahiptir.

Wok tava nedir?

Yerel yemeklerin yapımı için kullanılan ve kolay pişirme sağlayan muhteşem bir mutfak aleti diye tanımlanır kısaca 🙂 Altı düz değil, çukur bir yapıya sahiptir. Soteleme, kavurma pişirme, yağda kızartma, buğulama veya buharda pişirme için kullanılan bir tava çeşididir. Çorba veya sos hazırlamak içinde ideal bir tavadır.

Şimdi bu yemeğin kısa bir tanımını yaptıktan sonra 2 ila 4 kişilik Fajita yemeğinin malzemeleri ile kullanacağımız sosların malzeme listesi ve nasıl yapıldıklarını paylaşalım.

Fajita malzeme listesi

yarım limonun suyu
yarım çay kaşığı kekik
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı şeker (varsa siyah)
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
2 çay kaşığı tuz
2 çarliston biber
2 diş ince kıyılmış sarımsak
3 kilo dana eti (parmak şeklinde kesilmiş biftek)
3-4 yeşil sivri biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı

Fajita tarifi

Fajita yapımı için kullanacağımız wok tavayı önceden ısıtılmak yemeğe lezzet katar diye ön bir ipucu sunalım. Wok tavamız yoksa teflon tavada kullanabiliriz. Artık gelelim Fajita yapılışına ve başlıyalım yemeğimizi yapmaya.

Jülyen kesim denilen tabir ile uzunlamasına parmak şeklinde kesilmiş dana bifteği derin bir kap içine koyalım. Kabın içine limon suyu, sirke, kimyon, kırmızı pul biber, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, siyah şeker ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyelim. Bu karışımı iyice harmanlayıp karıştıralım. Kekik ve sarımsak da ilave edip, 2 çorba kaşığı zeytinyağı daha ekleyelim. İyice harmanlanması için soslar hazırlanana dek dinlenip marine olmasını sağlamak üzere kenara koyalım. Fajita ile ikram edeceğimiz sosları bu arada hazırlayabiliriz. Sosları hazırladıktan sonra, önce wok tavayı ısıtalım. Etleri sosuyla beraber tavanın içine boşaltalım. Tavadaki etlerin her tarafı kahverengi bir renk alana kadar pişirelim. Etler pişince bir kenara koyalım.

1 yemek kaşığı zeytinyağı, piyazlık şekilde ince doğranmış soğan ve ince parmak uzunluğunda kestiğimiz biberlere çok az tuz ve çok az karabiber ekleyelim. Malzemeyi yüksek ateşte sote yapalım. Sote yaptığımız bu malzemelerin üstüne pişirdiğimiz etleri ekleyelim. 3-4 dakika daha hepsini bir arada sote yapalım. Artık fajita tarifi ile yaptığımız bu nefis et yemeği hazırdır. Afiyet olsun.

Tabi ek bir ipucu daha verelim. Pişirme arasında öncelikle sosları hazırlamakta fayda var. Zira fajita sıcak ikram edilen bir yemektir. etmenizi öneririm. Şimdi Fajita ile ikram edilecek sosların malzemelerini ve tariflerini de paylaşalım.

Domates salsa sos malzemeleri

Yarım küçük boy ince kıyılmış kuru soğan
1 diş orta büyüklükte ince kıyılmış sarımsak
1 tane çok küçük kıyılmış orta boy kırmızı sivri biber
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tane kabukları soyulup çok küçük kıyılmış domates
4 tane çok küçük kıyılmış orta boy ince yeşil sivri biber

Fajita için domates salsa sos yapımı

Listede yer alan tüm malzemeyi iyice harmanlayalım. Karışımı harmanladıktan sonra servis yapacağımız kaba alabiliriz.

Avokado sos (Guacamole) malzemeleri

yarım limonun suyu
yarım çay kaşığı hardal
Yarım çay kaşığı siyah şeker
Yarım çay kaşığı toz karabiber
1 çay kaşığı zeytin yağı
1 tane olgunlaşmış avokado
1 tane büyük diş sarımsak

Guacamole (Avokado sos) yapımı

Avokado meyvesini soyalım ve çekirdeğini ayıralım. Bir tabak içinde çatalla avokadoyu iyice ezelim. Üstüne döverek iyice ezdiğimiz sarımsak ile yarım limon suyu, zeytinyağı, hardal, şeker, tuz ve karabiberi ekleyelim. Bu malzemeleri karıştıralım ve sos haline getirelim. Sonra da servis yapacağımız sunum kabının içine koyalım.

Yoğurt sos malzemeleri

Yarım çay kaşığı toz karabiber
Yarım yemek kaşığı limon suyu
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
Yarım tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tane orta boy sarımsak
1 adet küçük küp doğranmış orta boy salatalık
tane ince doğranmış soğan
3-4 yemek kaşığı yoğurt
5-6 dal ince kıyılmış maydanoz

yoğurt sos malzemeleri

Listede yer alan bütün malzemeyi iyice harmanlayarak servis yapacağımız kaba alalım. Malzemelerin hepsini sos kıvamına getirecek şekilde karıştıralım.

Birbirinden nefis ve lezzetli yemekler için ayrıca sitemizdeki diğer yemek tariflerini de ekli sayfadan inceleyebilirsiniz. Süreç içinde hem görünümü güzel hemde tadı şahane yiyecekler ve değişik yöresel tariflerini de sitemize eklemeye devam edeceğiz.