AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Hafızayı kuvvetlendiren bitkiler hakkında bilgiler yazımızda paylaşılıyor.

Hafızayı güçlendiren bitkiler

Bellek kapasitesi arttıran bitkiler ve hafızayı güçlendiren bitki türleri için sayfamızı inceleyebilirsiniz. Yüzlerce bitki, soğuktan kansere kadar farklı hastalıkları tedavi etmek için kullanılıyor. Daha iyi hafıza veya beyin sağlığı için de bazı bitkilerin sayısız faydaları vardır.

Zihinsel yorgunluk, kısa süreli hafıza kaybı, düşük konsantrasyon veya zayıf bellek kapasitesi olsun, bu sorunları tedavi edebilen ve önleyebilen birçok bitki türü mevcut. Bitkiler, hafıza gerilemesini yavaşlatabilir ve insanlar yaşlandıkça sıklıkla meydana gelen hafıza kaybını giderebilir. Şimdi sizlere vücut bakımı için yeni bilgiler aktarıyoruz.

Genellikle, bitkiler geleneksel ilaçlardan daha güvenli ve daha iyi tolere edilirler. Bununla birlikte, hangi bitkilerın, hafızanızı geliştirmek için büyük fayda sunduğunu bilmek önemlidir.

Belleği artırmak için faydalı bitkiler;

Biberiye

Biberiye, hafıza artırıcı özelliklere sahip, popüler aromatik bir bitkidir.

Biberiye’de rosmarinik asit ve karnosik asit gibi antioksidanlar dışında, asetilkolin düzeyini yükseltme yeteneği, hafızanızı geliştirmek için önemli bir bitki haline getirir. Asetilkolin sinir sinyallerinin ana vericisidir.

International Journal of Neuroscience’de yayınlanan 2003 yılındaki bir araştırma, biberiye’nin bellek artırıcı özelliklerini vurguluyor. Çalışma, uçucu yağın olfaktör özelliklerinin bilişsel performans üzerine objektif etkiler üretebileceğini ve ruhsal durum üzerindeki öznel etkileri ürettiğini bildirmektedir.

2012’de Psikofarmakolojideki Terapötik Gelişmeler bölümünde yayınlanan bir başka çalışmada, biberiye yağı içerisindeki en aktif kimyasal maddenin (1, 8-sineole) artmış bilişsel işlevlere karşılık geldiği bildirilmektedir. Araştırmacılar biberiye yağı, bellek doğruluğunu, bilgi işleme hızını ve hatta ruh halini artırdığını gözlemlemiştir. Bellek gelişimi vücut bakımı ile doğrudan alakalıdır.

Ayrıca, biberiye, beyin dalgası aktivitelerini arttırmada ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif koşullara karşı korunmada etkilidir.

Beyin gücünü artırmak için, mendilinizin üzerine 2 ya da 3 damla biberiye yağı damlatın ve aromasını soluyun. Biberiye çayı taze veya kurutulmuş yapraklardan yapılan çayı içmek de yardımcı olur.

Adaçayı

Sage geleneksel tıpta hafızayı geliştirmek için yıllardır kullanılmıştır. Bitkisel yağında beyin artırıcı özellikler sağlayan cineole ve thujone gibi aktif maddeler içerir.

Ayrıca, adaçayı yaprakları beyne faydalı flavonlar, flavonoid glikozitler, niasin, tanik asit ve oleik asit içerir. Bu bitki konsantrasyonun iyileştirilmesine yardımcı olur, aynı zamanda zihinsel uyanıklığı ve dikkat süresini arttırır.

Farmakoloji Biyokimyası ve Davranış gazetesinde 2003 yılında yayınlanan bir araştırma, adaçayı yağının kelime hatırlamanın iyileştirilmesinde önemli bir rol oynadığını rapor etmektedir. Bu, sağlıklı genç yetişkinlerde bilişin akut modülasyonunda adrenobin etkisini gösterir. Sağlıklı beyin için vücut bakımı konusunda hassas olmalısınız.

2003 Journal Clinical Pharmacy and Therapeutics dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre ayırıcı ekstrakt da, hafif ila orta şiddette Alzheimer hastalığının tedavisinde etkili olduğu keşfedildi.

Beslenme ile ilgili 2006 yılında yayınlanan bir araştırmada, adaçayı yaprakları bellek tutma ve farelerde kolinerjik sistem ile etkileşimi üzerindeki olumlu etkilerinin olduğunu gösterdi.

Beyin gücünü artırmak için adaçayı içerken bunun yanında, çorba, güveç ve salata soslarına yer verebilirsiniz. Sağlıklı beslenerek bakımlı bir vücuda sahip olursunuz.

Yeşil yulaf

Avena sativa veya yabani yulaf olarak da bilinir, beyniniz için etkili bir bitkidir.

Bu bitki, besleyici beyin toniği olarak işlev görür ve sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır. Ayrıca dikkat ve konsantrasyonu artırabilir.

Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’nde yayınlanan 2011 tarihli bir araştırma, 1,600 mg yulaf özütünün dikkat ve yoğunlaşmayı ve bilişsel durum gibi  farklı düzeylerde olan yaşlı erişkinlerde görev odaklı yeteneğini artırabileceğini bildiriyor.

Aynı dergide yayınlanan bir başka 2011 araştırmasında, Avena sativa kullanan kişilerin sağlıklı kişilerde elektroensefalogram (EEG) spektral frekanslarını değiştirerek bilişsel performansında iyileşme gösterdikleri bulundu.

Nutritional Neuroscience’de yayınlanan 2017 çalışmasında, 800 mg yeşil yulafın, hatalar ve yürütme işlevi görevi için düşen bir sözcük çağırma görevinin performansını, düşen düşünme süresi ve genel tamamlanma süresi açısından geliştirdiği ispatlandı.

Yeşil yulaf özü söz konusu olduğunda, doğru dozaj için doktorunuza danışmanız önerilir.

Yeşil çay

Düzenli yeşil çay tüketimi hafızayı olumlu etkilemekle alakalıdır.

Antioksidan yapısı beyindeki sağlıklı kan damarlarını destekler, böylece düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca, yeşil çay, beyindeki Alzheimer ve Parkinsonların, en yaygın iki nörodejeneratif bozukluk olan plak büyümesini durdurur.

Alzheimer Hastalığı Dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir araştırma, yeşil çaydaki polifenollerin yaşlanma ve nörodejeneratif hastalıklara krşı yardımcı olduğunu bildirmektedir. Yaşlanmakta olan beynin korunmasına yardımcı olur ve demans ve Alzheimer insidansını düşürür.

Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan 2012 yılı bir çalışmasında yeşil çay özütünün dorsolateral prefrontal korteksteki sinirsel etkileri, beyindeki çalışma belleğine aracılık etmede önemli bir unsur olduğunu gösteriyor.

Davranışsal Beyin Araştırması’nda yayınlanan 2013 tarihli bir çalışma, yeşil çayda bulunan bir bileşen olan kateşinlerin yaşlanma farelerde hippokampal oluşum ve mekansal hafıza üzerindeki koruyucu etkilerini vurgulamaktadır.