AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Köyceğiz

Muğla iline bağlı 13 ilçeden biri olan Köyceğiz; dünyanın bulunmaz tabiat zengini şirin tatil ve balıkçı ilçesidir. Tarih, doğa, göl ve deniz Köyceğiz’de iç içedir.

Doğal yapısı bozulmamış narenciye ve Günlük (sığla) ağaçlarının 24 km uzağında ise 230 metre yükseklikte, yaz aylarında bile üzerinde karlar eksik olmayan Sandıras dağları bulunur. Sandıras’ın zirvesinde Gökçeova göleti ile Ağla yaylası vardır. İki kilometrelik gezi kordonu ve plajı olan Köyceğiz ayrıca Sultaniye kaplıcaları ile açık ve kapalı kütürt ve çamur havuzları ile de bilinir. Oradan sizi Kaunos harabelerine Dalyan kanalı ulaştırır. Kanalın sonu ise Akdeniz’in sıcak suları ile birleşir.

Sığla ağacı diğer adı ile günlük ağacı Dünya’da sadece 2 bölgede orman haline gelmektedir. Bunlardan biri Köyceğiz bölgesidir. Sığla ağacından elde edilen sığla yağı; tıp ve kozmetik  gibi bir çok önemli sektörde kullanılmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en iyi narenciye ürünleri Köyceğiz’de yetiştirilmektedir. Muğla bitki örtüsü içinde önemli bir yeri olan Köyceğiz ve çevresi kuş türleri bakımından da oldukça zengindir. Yerli ve göçmen kuşlar olmak üzere 180’den fazla kuş türünün bölgede yaşadığı bilinmektedir.

Köyceğiz ilçesinde bulunan Kaunos antik kentinin yeri, Köyceğiz güneyindeki Dalyan köyü yanı başındadır. Kanuos antik kentinin geçmişinin milattan önce üç bin yıllarına dayandığı tahmin ediliyor. Kent surları, Antik Liman, Akropolis, Yunan tiyatrosu ve Tiyatro tapınağı, Palestra binası, hamam yapısı, Bazika yapısı, Roma hamamı, teras tapınağı, Yuvarlak yapı kutsal taş, Portiko, Apollon kutsal alanı, Ziyafet binası, Bilingual Steli kentin korunmuş eserleri arasındadır. Kaunos antik kentinde kazılar sırasında çıkarılan Kaunos Aslanı, bu gün Köyceğiz’de ilçenin simgesi olarak Köyceğiz meydanında bulunmaktadır. Kaunos aslanının sağ pençesindeki ezilmiş öküz başı, kaunoslular dönemindeki düşman medeniyetleri temsil eder.

Renkli suyu, ışık oyunları ve onu çevreleyen muhteşem bir doğa ile Köyceğiz, beslendiği Toroslar ile ulaştığı Akdeniz’in karışımıdır. Suyu hafif tuzludur. Bu özellikleri ile dünya literatürüne girmiştir.

Köyceğiz günün her saati farklı ışık oyunlarıyla titreşen bir gölün kıyısına kurulmuş, doğanın cömertliğinden payını fazlasıyla almış, sihirli renkler ve büyüleyen kokular diyarıdır. Köyceğiz’e bağlı Kavakarası Köyü’nde yetiştirilen turunçgiller, yaydıkları koku ile başınızı bile döndürebilecek keskinlikte kokular yaymaktadır. İlçe; Köyceğiz gölü’nün yeşil suyunun kenarında bir huzur adası gibi uzanır.

Batı Toroslar’ın Akdeniz’e uzanan zirveleri ile çevrelenmiş, Ölemez, Kızlan ve Palanduz Dağları, gür orman örtüleri ile muhteşem bir peyzaj yaratmaktadır. 2.249 metre yükseklikteki ve yaz ortalarına kadar karla kaplı görüntüsünü koruyan Çiçek Dağı, bu harika tabloyu tamamlar.

Köyceğiz Tarihi

Muğla ili sınırlarında yer alan Köyceğiz tarihi ve Köyceğiz Tarihçesi ile yerleşim birimi olarak bilinmesi ve yerleşke olarak kullanılması  M.Ö. 10. yüzyıla dek uzanmaktadır. Bu tarihsel geçmişi ile de bir kültür hazinesi olmasının yanında tabiatın yöreye oldukça cömert davranması neticesinde de ayrıca bir doğa hazinesidir.
Köyceğiz gölü çevreleyip, Dalyan Çayı’nın doğu tarafındaki Kaunos Antik Kenti’ni içine alarak Ekincik Koyu’nu çam ormanı ile kucaklayan muhteşem doğal plajına kadar uzanan sınırları, rüya gibi bir doğa ve zengin bir tarih mirasını bağrında barındırmaktadır. Sultaniye Kaplıcaları’nın şifalı su ve çamur banyoları ile Yunan mitolojisinin ikiz kardeşleri Tanrı Apollon ve Tanrıça Artemis’in annesi Leto adına ilk Çağ’da kaplıcanın hemen arkasına kurulan Leto kutsal alanı ve aynı yerdeki Roma termal hamamları da Köyceğiz sınırları içinde yer almaktadır. Köyceğiz tarihi geçmişi ile oldukça zengindir. Köyceğiz tarihçesi içinde önemli yer tutan Kaunos Antik Kenti ilk çağın önemli limanlarından biriydi.

Dalyan cepheli antik Kaunos Kaya Mezarları ve Antik Kaunos Kenti kalıntıları bölgenin en önemli geçmişe tanıklık etmiş tarihi eserleri arasındadır.

Köyceğiz ismini trajik bir efsaneden almıştır. Çok eski zamanlarda göl sularının örttüğü alanda büyük bir yerleşim yeri varmış. Burası aniden yükselen suyun altında kalması ile geride sadece birkaç ev kalmış. Felaketi duyup gelenler; ”Bütün şehir suya batmış, geriye sadece Köyceğiz kalmış.” demişler.

Canlı çeşitliliği ile Köyceğiz çok zengin bir doğa’ya ve tabiata sahiptir. Göçmen ya da yerli pek çok kuş türü, yumurta bırakmak için denizden göle geçen kefal, levrek ve çipura sürüleri, mavi yengeçler, binlerce yıldır üremek için iztuzu kumsalına gelen caretta carettalar, doğal yaşamla bütünleşmenin keyfini Köyceğiz de yaşarlar.

Batı Torosların Akdenize ulaşan zirveleri ile çevrelenmiş bir çanağın içinde, ışıltılı ve yeşil suları ile uzanan Köyceğiz gölü ve kıyısına kurulan Köyceğiz, bir cennet köşesi gibidir. Dağların çam ormanları ile kaplı yamaçları ve kıyısındaki yüksek sazlıkların yarattığı muhteşem peyzaj, gölün ayna gibi yüzeyine yansıyıp bir düş dünyası yaratmaktadır. Yakınlarındaki göl bölgenin yaşam kaynağıdır. Köyceğiz su dünyası bu nedenle oldukça zengindir. Köyceğiz gölünden başlayıp, Ortaca ilçesinin Dalyan Beldesine kadar devam eden geniş bir alanda, dünyanın en güzel eko sistemlerinden biri yer almaktadır. Gölün suyunu denize taşıyan Dalyan Çayı ve Dalyan Deltası ile İztuzu kumsalına uzanan bu benzersiz eko sistem adeta bir güzellikler ve özellikler buketidir. Tatlı ve tuzlu sularda termal kaynakların birbirine karıştığı bu su dünyası ile çevresindeki orman, sazlık, ova ve kumul habitatları çok zengin bir yaşam alanı çeşitliliği barındırır.

5 günlük Köyceğiz hava durumu için ekli linki ziyaret edin.