AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Laz böreği

Karadeniz yöresine özgü yufkadan Laz böreği nasıl yapılır? Laz böreği tarifi ile yapımı ve hazırlanışı için malzeme listesi sayfamızda paylaşılmıştır.

Laz böreği başta da belirttiğimiz üzere Karadeniz mutfağına ait bir börek ve tatlı türüdür. Baklava yufkası, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılır. Adı aslında her ne kadar börek şeklinde geçse de aslen bir tatlı olarak kabul edilmesi daha akla yakındır. Eskiden mutlaka baklavalık yufka ile yapılan Laz böreği günümüzde milföy hamuru ve muhallebi yerine de krema kullanılarak da yapılmaktadır.

Güneybatı Kafkasya ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde tarih boyunca varlığı bilinen bir halk olan Lazlar aslen Güney Kafkasyalı bir etnik halktır. Ülkemizde Lazlar denince Karadenizliler geldiğinden Laz mutfağı ve Karadeniz mutfağı çoğu zaman birbirine karıştırılır. Aslında iki mutfağın farklılıkları belirgin ayrılıklar taşır. Misal Laz mutfağında hamsi ve lahana hakimiyeti ağır basar ama Karadeniz mutfağı ise farklı kültürlerin değişik lezzetlerini barındırır.

Bizde Laz mutfağının en sevilen ve başlıca yiyeceklerinden biri olan ve asıl adı Lazca’da “bureği” olan Laz böreğinin tarifini paylaşacağız. Bu çok özel yemek 2 aşamada yapılır. Önce hamuru ve yufkası hazırlanır. daha sonra ise muhallebisi hazırlanır. Soğuk olarak tüketilmesi önerilir. Aslında bu tatlının içinde öğütülmüş karabiber kullanılmakta ise de genelde bilinen tariflerde karabibere yer verilmemektedir. Bizde bu yüzden genel kullanılan tarifi paylaşıyoruz.

Laz böreği malzemesi

14 adet baklavalık yufka
1 litre süt
4 çorba kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı nişasta
biraz vanilya
yarım su bardağı eritilmiş tereyağı

Laz böreğinin yapılışı

Laz böreği yapmak için önce tencereye nişasta, un ve biraz süt koyup çırpalım. Biraz daha süt eklerken yumurta sarısı ile pütürsüz hale gelene kadar karıştıralım. Sütü azar azar ilave edelim. Vanilya ve şekeri de ilave ettikten sonra sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirelim ve soğumaya bırakalım. Soğurken üzerinde kaymak olmaması için arada karıştırmayı unutmayalım.

Yağladığımız baklavalık yufka boyundaki tepsiye ilk yufkayı koyduktan sonra üzerine erimiş tereyağı sürelim. Bu şekilde 7 yufkayı üst üste yerleştirdikten sonra soğuttuğumuz muhallebiyi üzerine yayalım. Üzerine kalan yufkaları yağlayarak yerleştirelim ve en üste yağ sürelim.

Hazırladığımız Laz böreğini dilimledikten sonra 200 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika üzeri kızaran kadar pişirelim. Ilık bir hal aldığı zaman dilimleri tekrar kesip servis yapabiliriz. Fakat soğuk tüketildiği zaman daha da lezzetli olduğunu ayrıca hatırlatalım. Hazırladığımız bu nefis lezzet artık servise ve ikrama hazırdır. Yapanların ellerine sağlık, yiyenlere afiyetler olsun diyoruz.

Sitemizde paylaşılan değişik börek tarifleri için ekli sayfamızı inceleyin. Ayrıca Twitter, Instagram, Facebook, Tumblr, Tiktok ve Pinterest sayfalarımızı da takip etmenizi öneririz.