Meze tarifleri
Mezeler hakkında bilgiler, değişik meze hazırlamak için kolay meze tarifleri ve nefis mezeler yapmak için lezzet sırları burada!
Meze nedir?
Meze Doğu Akdeniz ve Türk mutfağında sevilen yiyeceklerdir. Genellikle soğuk olarak servise sunulur. Ana yemekler öncesinde aperatif olarak veya içki sofralarında hafif yiyecek olarak türlü şekillerde tüketilir. Mezeler çok değişik yiyecekler ile yapılabilir. Belli başlı meze türleri için kısaca bir liste yapacak olsak alttaki gibi sınıflandırabiliriz.
Meze çeşitleri
- Ezme; Meyve ya da sebzeleri ezerek yapılan yiyecektir
- Haydari; Sarımsak, yoğurt ve belirli otlar ile baharatlardan yapılan bir mezedir.
- Fava; Girit yöresine özgü bakla ezmesi şeklinde yapılan bir mezedir
- Tarator; Tarator, toroto, talatur ya da taratuar, bazı Balkan ülkeleri ile Kıbrıs’da yapılan cacığa benzeyen soğuk bir yemektir.
- Humus; Nohut ile tahine kırmızı biber, kimyon, limon suyu, sarımsak, tuz ve zeytinyağı eklenerek yapılan Orta Doğuya özgü bir mezedir.
- Şakşuka; Biber, domates ve patlıcan gibi sebzeleri kavurduktan sonra, üzerine sos döküp hazırlanan bir meze çeşididir.
- Patlıcan salatası; Buna bir nevi patlıcan ezmesi de diyebiliriz
- Kerevizli meze; Yoğurt içine çeşitli baharatlar ve rendelenmiş kereviz konularak yapılan bir mezedir
- Hibeş; Antalya yöresine özgü bir meze türüdür. Limon, kimyon, sarımsak ve tahinle yapılır.
- Peynirli kırmızı biber mezesi; Közlenip dilimlenen kırmızı biberlerin içine peynir harcı koyularak yapılan bir meze türüdür.
- Semizotu salatası; Yoğurt içine ince kıyılmış semizotları ve çeşitli baharatlar eklenerek yapılan bir mezedir.
- Piyaz; Ana malzemesi fasulye olan bir tür salata yemeğidir
- Girit ezmesi; Girit yöresine özgü beyaz peynir, ceviz, şamfıstığı, pul biber, kekik ve sarmısak karıştırılıp zeytinyağı eklenerek üstü zeytinle süslenen bir meze türüdür
- Amerikan salatası; Küp şeklinde doğranan patates ve diğer sebzeleri mayonezle karıştırıp yapılan bir tür salatadır.
- Rus salatası; Küp şeklinde doğranan patates ve diğer sebzeleri mayonezle karıştırıp yapılan bir tür salatadır.
- Papagannis mezesi; Babagannuş Abugannuş veya Babagannuşadları ile de bilinir.
Hatay mutfağına özgü bir tür soğuk mezedir. - Köz patlıcan mezesi; Közlenmiş patlıcanlar mayonez, maydanoz ve yoğurt karıştırılıp yapılan bir mezedir.
- Patlıcan söğürme; Güneydoğu Anadolu mutfağına özgü bir patlıcan yemeğidir. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde de et ile yapılıp söğürme olarak tanımlanır.
- Acıka; Kafkas mutfağına özgü, kahvaltılık ve yemeklik olarak iki çeşit yapılır, biber, ceviz ve çeşitli baharatlar bol tuzla karıştırılarak yapılan bir mezedir.
- Çemen; Genel olarak Yozgat ve Kayseri mutfaklarında sık tüketilen bir meze türüdür. Yapımı bölgelere göre değişim gösterse de genel olarak biber ezmesi ya da biber ve domates salçası karışımı içerisine eklenen toz çemen otu, kişniş, hardal tohumu, kimyon gibi baharatlarla yapılır.
- Muhammara; Acıka ya da acuka adı ile de bilinen tuzlu biber salçası şeklinde yapılan bir meze türüdür.
- Ajvar; Genelde evde yapılan ve Balkan mutfağına özgü olarak közlenmiş patlıcan, hafif acı biber, içinde domates salçası da olan bir tür kırmızı biber ezmesidir. Çoğunlukla kahvaltılarda, unlu yiyeceklerle beraber tüketilir.
- Borani; Anadolu’nun farklı bölgelerinde yöreye özgü olarak hazırlanan bir tür yemektir. Mecitözü ve Yalvaç civarlarında ise boranı, fasulyeli ve ıspanaklı olmak üzere iki çeşit yapılır. İçine bulgur katılıp haşlayıp pişirilir. Üzerine de tereyağı ve sarımsaklı yoğurt dökülüp servis edilir.
- Beyin salatası; Koyun beyni haşlanıp üzerine sos ilave edilerek hazırlanan bir tür mezedir.
- Lakerda; Lakerda uzun süreli olarak saklamak için özel şekilde hazırlanan balık etidir. Aslında torik ile yapılsa da, günümüzde torik az olduğu için palamut balıklarından yapılır.
- Nuraniye; Kabak, pirinç ve sarımsaklı yoğurt ile yapılan mezelerden biridir.
- Topik; Nohut, tahin ve soğan kullanılarak yapılan Ermeni mutfağına özgü bir meze türüdür.
- Midye dolması; Kara veya mavi midye pişirilip içide iç pilav ile doldurulup yapılan bir tür dolmadır.
Genel olarak meze çeşitlerini saymışken bunların tariflerini vermemek de olmaz. Nefis meze yapımı için, size değişik meze tarifleri paylaştığımız ekli linkteki sayfaları incelemenizi öneririz. Meze yapmak için gerekli malzemeler ve değişik meze çeşitleri ile kolay meze tarifi önerileri hakkında pek çok seçenek sunduğumuz linkleri inceleyebilirsiniz.
Meze şiiri
Mezelere dair bunca paylaşım sonrası yazımızı sayın Gülseren Onay‘ın “Meze” şiirinin dizeleri eşliğinde yazımızı tamamlayalım.
Balık, Büyüsüne kapıldı Mehtabın..
Takıldı Acımasız ağlarına Balıkçıların.
Çırpındı, Çırpındı, Çırpındı..
Mezesi oldu Sofralarında Sarhoşların..
Afiyet olsun 🙂
Meze yapılışı için ayrıca ekteki videoyu da izleyebilirsiniz.