AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Pişi börek

Akdeniz bölgesine özgü olan mayasız pişi börek nasıl yapılır? Mayalı Bişi böreği tarifi ile yapımı ve hazırlanışı için malzeme listesi sayfamızda paylaşılmıştır.

Bişi; pişi, bavırsak veya bavursak adları ile de bilinir. Mayalı hamurun kızgın yağda pişirilmesi ile yapılan yiyecektir. Türk kültüründe genellikte arife günü yapılarak komşulara dağıtılır.

Mayalı pişi böreği nasıl yapılır

Merak edenler için pişi böreği tarifini paylaşalım.  Önce ılık suyun içine maya, yoğurt, yağ ve şeker koyalım. Biraz karıştırıp kabarmasını bekleyeli. Bir karıştırma kabının içinde una tuz ekleyerek karıştıralım. Unun orta kısmı açıp, kabaran mayalı karışımı dökelim ve hamura yedirelim. Ilık su ekleyip hamuru yoğuralım. Lokma hamuru kıvamında cıvık bir hamur elde edelim. Hamur sıkıca sarıp kabarması bekleyelim. Hamur iki kat kabardığı zaman ellerimizi yağlayıp 50-60 gr büyüklüğünde hamurlar koparalım. İyice kızdırılmış yağın içine atıp kızartalım. Mayalı bişi böreği tarifi ile pişirdiğimiz börekler artık ikram için hazırdır. Afiyet olsun.

Bişi böreğini mayasız da yapabiliriz. Bunun için alttaki malzemeleri ve tarifi kullanabilirsiniz.

Mayasız pişi börek malzemesi

250 gram un
1 adet yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
alabildiği kadar su
yarım paket kabartma toz
kızartmak için bolca sıvıyağ

Bişi börek yapılışı

Akdeniz yöresine özgü bişi böreği yapmak için önce unu eleyerek geniş bir kaba aktararak unun ortasını havuz gibi açalım. Yumurta, yoğurt ve sıvı yağı bu havuzun içine koyup kabartma tozunu da ilave edelim.

Üzerine yarım su bardağı su ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım. Gerekirse yarım su bardağı daha su ilave ederek yoğurmaya devam edelim. Hamurun ele yapışmadığı ve kulak memesi kıvamından biraz daha sert olduğu kıvama kadar yoğuralım. Hamuru toplayıp üzerine temiz bir mutfak peçetesi örttükten sonra oda sıcaklığında en az 40-50 dakika dinlendirelim.

Dinlendirdiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartalım ve avuç içimizde yuvarlayalım. Yuvarlak hamur parçalarını hafifçe unladığımız tezgahın üzerinde merdane ya da oklava yardımıyla 20 santim çapında yufkalar oluşturacak şekilde açalım. Yufkaları yaklaşık tatlı tabağı büyüklüğünde açabiliriz. Diğer taraftan, bol miktardaki sıvı yağı derin ve geniş bir tencerede kızdıralım.

Hazırladığımız hamurları, önlü arkalı pembe renk alana kadar kızartıp el kevgiri ile süzerek kızgın yağdan çıkaralım ve fazla yağını emmesi için bir tabağın üzerine kağıt havlu sererek kağıt havlunun üzerine koyalım. Bişi börekler fazla yağını çektikten sonra sıcak iken servis yapabiliriz. Bişi böreğin yanında peynir, bal, çökelek gibi kahvaltılıklar da ikram edebiliriz. Afiyet olsun!

Sitemizde paylaşılan değişik börek tarifleri için ekli sayfamızı inceleyin. Ayrıca Twitter, Instagram, Facebook, Tumblr, Tiktok ve Pinterest sayfalarımızı da takip etmenizi öneririz.