Sivilce
Yazımızda; “Sivilce nedir?”, “Sivilce neden olur?” ve “sivilce lekesi nasıl geçer?” sorularını cevaplayacağız. Bir haftada sivilcenin yüzde bıraktığı lekeleri gidermek için yapılması gerekenleri yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Öncelikle sorunun ana kaynağına inelim; “sivilce nedir?” ve “sivilce neden olur?” sorularını açıklayalım.
Sivilce; Tıp terminolojisinde Akne vulgaris olarak geçer. Bir çeşit iltihaplı cilt hastalığıdır. Yağ üretimi yapan bezler uzun süre devam edip, sürekli tekrarlama göstererek iltihaplı salgı oluşturur. En küçük çıban olarak da tanımlanır. Ergenlik çağlarında ortaya çıkan sivilceler ise ergenlik sivilcesi olarak isimlendirilir. İleri derecede yoğun sivilce sorunu yaşayanlar, öncelikle bir dermatolog tarafından kontrol edilmelidir. Bu kişilerin sivilce tedavileri uzman gözetiminde yapılması gerekir. Sivilcenin bir hastalık olarak tanımlanması ilk olarak 19. yüzyıl başlarında ele alınmıştır. İstisnai durumlar dışında ciddi bir hastalık kabul edilmez. Fakat kişiye verdiği psikolojik rahatsızlık ciddi sorunlara neden olabilir. Sivilcelerini kafaya takan kişi asosyal olabilir veya depresyon yaşayabilir. Bu nedenle cilt uzmanı doktor tarafından yürütülen akne tedavisi süreci içinde, ek olarak psikiyatrik tedavi de alınabilir. Böylece hastanın cilt sorunları kaynaklı yaşayacağı psikozun önüne geçilebilir.
Öncelikle bir açıklama ekleyelim. Maalesef bu yazımızda ileri derece sivilce tedavisi için yöntemler paylaşmayacağız. Zira bu tür sorun yaşayanların mutlak uzman bir cilt doktoru tarafından muayne olması gerekir. Yazımızın içeriği genel sivilce sorunlarına yöneliktir. Yazı sonunda umarız bu tür sorunu olanlara bir fayda sunmuş oluruz diyelim ve konumuza devam edelim.
Sivilceler neden olur? Bu sorunu yaşayanların en çok cevabını merak ettiği sorudur dersek yalan olmaz. Tıp bilimindeki adı ile sivilce yani akne vulgaris’in oluşumu için tam net sebep yoktur. Birden çok sebebin etkisi olduğu kabul edilir.
Sivilceler yağ bezlerinin aşırı yağ salgısı üretmesi (sebum) sonucu ortaya çıkar.
Kılın içinde olduğu kese içinde biriken keratinöz materyal sebum ile birleşerek siyah nokta oluşuma sebep olur. Bu da sivilce oluşumunun deri üzerinde gösterdiği ilk belirti aşamalarından biridir. Siyah nokta oluşumu konusunda net bir sebep bilinmemektedir. Cildin havasız kalması sonucu cilt gözeneklerinin içine dolan toz zerrecikleri de buna sebep olabilir. Ayrıca; Androjen ve mikroorganizma hormonlarının komedon yani siyah nokta oluşumunda etkili olduğu düşünülür.
Düzensiz beslenme, stres, uykusuzluk, yoğun kafein ve karbonhidrat tüketimi de sivilce oluşumunu tetikleyen faktörler arasındadır.
Şimdi geçelim bu sorunu nasıl çözebileceğimize. Kadın bakım periyodunda en can sıkan süreçlerden birisi de sivilce tedavisi gereken hallerdir. zira meret bir türlü iyi olmak bilmez. Biz bu süreci kısaltmak ve hızlandırmak için neler yapmamız ya da yapmamamız gerektiğini paylaşıyoruz.
%100 doğal bir yöntem ile bebeksi bir cilt sahibi olmak aslında çokta zor değil. Size bu konuda bir kaç yöntem önereceğiz. Tabi bu doğal tedavi yöntemleri her cilt tipine göre ayrı sonuçlar verir. Bu sebeple cilt tipiniz hakkında ön bilgi sahibi olmanız daha etkili bir sonuç almanızı sağlar diye hatırlatalım. Zira karma cilt yapısı, yağlı cilt yapısı ya da kuru cilt yapısı ile normal cilt yapısı için uygulanması gereken bakım ve tedavi yöntemleri farklıdır.
Aşırı yağlı olmayan ciltler için önereceğimiz bu yöntem kesin etkili ve denenmiş bir tariftir. Denemesi bedava diyelim ve gereken malzemeler ile hazırlanışı ve uygulanışı alt satırlarda paylaşalım.
- %100 doğal oması koşulu ile 1 yemek kaşığı gül suyu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı sıkılmış taze limon suyu
Malzemeler tamam ise sıra ile birbirine karıştırın. Cildinizi her zaman olduğu gibi temizleyin ve hazırladığınız karışımı cildinize sürün. Yarım saat bekletip soğuk su ile yıkayın. Bir hafta boyunca düzenli olarak bu karışımı yüzünüze uygularsanız sivilce tedavisi için doğal bir fayda görürsünüz. Yalnız her seferinde karışımı taze olarak hazırlamanız gerektiğini ayrıca hatırlatalım.
Sivilce izleri beyazlatma için limon doğal bir beyazlatıcı görevi görür. Limonun içerdiği C vitamini kolajen yapımına fayda sağlar. Üst kısımda verdiğimiz karışımı taze olarak uygularsanız 1 hafta sonunda sivilce izlerinin beyazlaştığını ve kırmızılığın kaybolduğunu görebilirsiniz. Gül suyu bazı cilt tiplerinde aşırı yağlanma ile siyah nokta oluşumuna ve sivilceye sebep olabiliyor. Cildi çok yağlı olanlar alttaki diğer yöntemi uygularsa daha etkili sonuç alabilir.
Piyasada kolayca bulabileceğiniz kayısı sabunu, yağlı cilt tiplerinde ve karma tip ciltlerinde sivilce tedavisi için oldukça etkilidir. Sabunun özü; kayısı çekirdeği yağı ve zeytin yağından oluşuyor. Tamamen saf ve doğal sabun olması etkiyi arttıran önemli bir faktör oluyor. Haftada 2 kere kil maskesi yapıp, yüzünüzü bu sabunla yıkayın. Böylece cildiniz toksinlerden arınacak ve duru bir görünüm alacaktır.
Sivilce tedavisi için ayrıca yaşam tarzına da dikkat etmek gerekir. Yağlı besinlerden kaçınmak, kızartma türü yiyecekleri en az şekilde tüketmek gerekir. Ayrıca aşırı çikolata ve yağ oranı yüksek yemişler tüketmek sivilceyi azdırır. Siyah çay yerine yeşil çay tüketmeniz önerilir. Ayrıca kola ve benzeri asitli içecekler de sivilcenin artmasına etki eden faktörler arasındadır. Bol su tüketebilirsiniz. Besinler ve içecekler için doğal olanları ve karbonhidrat oranı yüksek olmayanları tercih etmeniz gerekir. Ayrıca ballı süt ve çörek otu tüketimi de fayda sağlar. Bu iki besin toksin atma özelliğine sahiptir ve karaciğere fayda sağlar. Karaciğerin iyi çalışmaması halinde cilt üzerindeki lekeler artış gösterir. Düzenli beslenme ile kolesterol ve kafein tüketimini en aza indirmenin de cilt sağlığına fayda sağladığı uzman diyetisyenler ve beslenme uzmanları tarafından dile getirilmektedir. Ek olarak temizlik ve hijyende çok önemli diye not düşelim. Eğer tozlu ortamlarda bulunuyorsanız da, yüzünüzü sık yıkamanız gerekir.
İşin özü; yaşam tarzına dikkat edildiği ve vücut bakımına dikkat edildiği taktirde sivilce tedavisi için en etkili sonuçları alırsınız. Sağlıklı, günler, duru ve sivilcesiz ciltler dileriz.