AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Bağışıklığı arttırmak için ne yapılır? Bağışıklık sistemini güçlendirme için öneriler yazımızda!

Bağışıklığı arttıran alışkanlıklar

Bağışıklığı arttıran alışkanlıklar nelerdir? Bağışıklık nedir? Bağışıklığı arttırmak için neler yapılması gerekir? Cevapları sayfamızda paylaştık.

Bağışıklık sistemi; etkileşimli bir hücre ve protein ağıdır. Vücudun virüslere, bakterilere veya diğer yabancı maddelere karşı direnç göstermesine bağışıklık denir.

Bağışıklık sistemi düzgün çalıştığı zaman sağlıklı kalırsınız ve hasta olma şansınız azdır. Bağışıklık sisteminin performansı tehlikeye atıldığında, enfeksiyon ve diğer sağlık sorunlarına karşı savunmasız hale gelirsiniz.

Daha iyi bağışıklık için sağlıklı beslenme ve uygun dinlenme ve uyku şarttır. Bununla birlikte, iyi bir diyet ve sağlıklı uyku dışında bağışıklığınızı güçlendirecek çok sayıda yöntem vardır.

Bağışıklığınızı artıran basit alışkanlıklarla kendinizi koruyun ve hastalıklara dur deyin. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılmalı maddeler halinde bir bakalım.

Hijyeni Koruyun

Sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olan ilk basit alışkanlık iyi bir kişisel temizlik uygulamaktadır. İyi hijyen, mikropları dışarıda tutmanıza ve bir enfeksiyonu başlamadan önce durdurmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, mikropları başkalarına bulaştırmaktan kaçınırsınız.

Bağışıklığı artırmak için hijyen sağlamak şarttır. Ellerinizi sık sık yıkayın – özellikle de mikroplara maruz kalabilecek her şeye dokunduktan sonra hemen yıkayın. Ellerinizi iyice kurutmak, yıkamak kadar önemlidir, çünkü mikroplar ıslak yüzeylerde daha kolay gelişirler. Ellerinizi yıkamak mümkün olmadığında bitkisel bir el kremi kullanın.

Günlük olarak ılık suda banyo yapın veya duş alın. Islak havlularınızı daima ılık suda yıkayın ve nemli havluları sık sık kuru olanlarla değiştirin. Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın. Diş fırçanızı üç ayda bir değiştirin. Ağzınızdaki mikropları öldürmek için gargara kullanın. Hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile örtün. Öksürürken, mikropların başkalarına yayılmasını önlemek için ağzınızı elinizden değil de dirseğinizle örtün. Kabuk tutan yaralarınızı deşmeyin, zira mikropların girmesine izin verir.

Bol su için

Yemek ne kadar sağlıklı olursa olsun bol miktarda su içmiyorsanız vücudunuza pek fazla yararı olmayacaktır.

Suyun faydalarından biri olarak yeterli hidrasyonun bağışıklık sisteminiz üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Su toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur ve hücrelerinizin ve organlarınızın düzgün çalışması için ihtiyaç duydukları tüm oksijeni almasını sağlar.

Yeterli miktarda su içmenin başka bir büyük yararı, sindirim sisteminizi güçlü tutmasıdır. Böylece tükettiğiniz gıdaları düzgün şekilde sindirebilirsiniz. Güçlü bir bağışıklık sistemini korumak için yeterli beslenme önemlidir.

Su söz konusu olduğunda, temiz ve saf su içmeye çalışın. Özellikle seyahat ederken tüm ülkelerin sıkı su güvenliği standartlarına uymadığından ve suyu musluktan içiyorsanız sudan kaynaklanan hastalık riskinizi artırdığının bilincinde olmalısınız.

Seyahat ederken, sadece şişe su için. Buz veya ham biçimdeki herhangi bir şey tüketmeyin.

Gülmek

Öfke ve keder gibi duygular sağlığa zarar verebilirken kahkaha da tersi etki yapar. Gülmek sırayla hastalığı yenmeye ve hastalıklı vücudunuzun daha iyi direnç sağlaması için bağışıklığa destek verebilir.

Bağışıklığı arttıran alışkanlıklar arasına bol bol gülmeyi katmalısınız! Sağlık için gülmeyi ihmal etmeyin. Eskiler boşa dememiş 1 kahkaha 1 kilo pirzolaya eşittir diye!. Doyurucu bir kahkaha, anti-enfeksiyon antikorlarının yanı sıra kandaki T-hücrelerini de artırabilir. Ayrıca burun ve solunum yollarındaki mukustaki antikorların sayısını arttırarak birçok mikrobun giriş noktalarını azaltır.

Buna ek olarak kahkaha dolaşımı arttırır, sindirimi uyarır, kan basıncını düşürür ve kas gerginliğini azaltır. Bu nedenle, güne sağlıklı bir kahkaha atarak başlayın. Komedi kulübüne katılırsanız büyük yarar sağlayabilirsiniz.

Güneş ışığı

Güneş ışığı, koruyucu bağışıklığın geliştirilmesine yardımcı olan vitamin D’nin üretimine yardımcı olur.

Bu vitamin, vücudunuzun yabancı, istilacı organizmalarla savaşmasına yardımcı olmak için bağışıklık kazandıran T hücrelerinin düzgün işleyişini destekler.

Kandaki D vitamini seviyeniz düşükse , kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi enfeksiyonlardan ve onlardan muzdarip olma riskiniz yüksektir.

Araştırmacı Tıp Dergisinde yayınlanan 2011 yılı çalışmaları, D vitamininin doğuştan gelen ve adaptif immün yanıtları modüle etmede nasıl yardımcı olduğunu vurgulamıştır. Çalışma aynı zamanda D vitamini eksikliğinin artan otoimmünite ile birlikte enfeksiyonlara duyarlılığın artması üzerine ışık tutmuştur.

Günlük olarak 10-15 dakika güneşte kalmak (güneş kremi olmadan) vücudun D vitamini üretmesi için yeterlidir.

İyimser olun

İyimser ve eğlenceli olmak hepimizin sağlıklı kalması için arzulamamız gereken bir şeydir.

Bağışıklık sistemi, ipuçlarının çoğunu düşüncelerimizden ve duygularımızdan alır. Aslında, bağışık hücre işleyişini iyileştiren olumlu bir tutum gösterilmiştir.

Bağışıklığı arttıran alışkanlıklar kazanmak için iyimser olmayı deneyin. Sağlık için iyimser olmak zorundayız. Aynı zamanda pozitif kişilerde inme veya kalp krizi riski daha düşüktür. Öte yandan, olumsuz düşünceler üzerinde durmak , bağışıklığınızı etkileyebilecek stres ve diğer acı veren duygulara neden olabilir .

Psikolojik Bilim’de yayınlanan bir 2010 araştırması, geleceği daha iyi hissetmenizin, gerçek için daha iyi hissetmenize yardımcı olabileceğini bildirmektedir. İyimserlik sağlığınız ve bağışıklık için iyi olabilir.

Güne kahvaltıyla başlayın

Kahvaltı yemek sağlık için önemlidir. Ancak sağlıklı bir şeyler yemeniz daha önemlidir. Sağlıklı bir kahvaltı hazırlama konusunda seçici olmanız, edindiğiniz bağışıklık sistemini arttıran alışkanlıklar arasında yer almalıdır.

Sebze ve meyveler bağışıklık sisteminizin hastalıkla mücadele kabiliyetini pratik olarak iki katına çıkarabilir. Bağışıklık sistemi, iyi çalışan bazı besin maddeleri gerektirir. Antioksidan C, E, A ve selenyum vitaminleri, sebze ve meyvelerden kolayca alabileceğiniz birkaç besindir.

Bununla birlikte, sebze ve meyve yemekleri beslenme gücünü yok edebilir. Sebzeyi çiğ formda yiyin, en iyi seçeneklerden biri olarak sağlıklı bir güne başlamak için birkaç sebze veya meyve harmanlayarak kahvaltı yapabilirsiniz.

Lezzetli bir karışım yapmak için tek ihtiyacınız yiyecek işlemci veya blender olacak. Bazı taze sebze ve meyveler, fındık veya tohumlar ile hazırlanması için sabahları birkaç dakika vakit gerekir. Bu vakti de sağlığınızı arttırmak için kendinize ayırmanızı öneririz. .

Meditasyon

Pek çok biçiminde, bağışıklık sistemini çeşitli yollarla faydalı destekleyebilir.

Meditasyon, bağışıklık sisteminin gelişmesi için olumlu bir zihinsel ortam sağlar. Ayrıca, bağışıklık sistemini daha etkili bir şekilde işlev gören antikorları da geliştirir. Meditasyon sayesinde bazı beyin bölgelerinde hacim artar ve kaygı ve depresyonu azaltır.

Psikosomatik Tıp’da yayınlanan 2003 yılındaki bir araştırma, dikkatlilik meditasyonunda kısa bir programın beyin ve bağışıklık fonksiyonu üzerinde belirgin etkileri olduğunu bildiriyor. Bu bulgular, meditasyonun beyin ve bağışıklık işlevini olumlu yönde değiştirebileceğini ve ek araştırmaya duyulan ihtiyacın altını çizdiğini ortaya koymaktadır.

2016 yılında New York Bilim Akademisi yıllıklarında yayınlanan bir başka çalışmada, akıl yürütme meditasyonunun, inflamasyon, hücre aracılı bağışıklık ve biyolojik yaşlanmanın spesifik belirteçleri üzerindeki olası etkileri ele alınmıştır. Bununla birlikte, sonuçlar geçici değildir ve daha fazla tekrar gerektirir.

Her gün en az 10 ila 15 dakika boyunca sakin ve huzurlu bir ortamda meditasyon uygulamak bağışıklığı arttıran alışkanlıklar için iyi bir seçenek olur.

Günlük yürüyüş yapın

Egzersiz yapmak bağışıklığı arttıran alışkanlıklar arasında en etkili olanlardan biridir.

Yoğun egzersiz yapmak için vaktiniz yoksa, günlük 30 dakikalık bir yürüyüş, vücudunuzun düzgün çalışması için gereklidir. Yürüyüş her yaştan ve fitness seviyesindeki insana uygundur.

Yürüyüş, dolaşımdaki inflamatuvar faktörlerin ve oksidatif stresin seviyelerini düşürmenin yanı sıra, kanseri ve enfekte olmuş hücreleri öldüren bağışıklık hücrelerinin dolaşımını da arttırır. Aynı zamanda, yaşla birlikte doğal olarak oluşan azalmış T-hücresi fonksiyonunu geliştirir.

Loyola Üniversitesi Sağlık Sistemi tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırmada, stresli bir günün ardından yeni bir güne başlanmanın en iyi yollarından bir yürüyüşe çıkmaktır. Herhangi bir yerde yürüme iyi olmasına rağmen, ormanda yürümek veya doğada yürümek, stresin azaltılması ve sağlığınızın geliştirilmesi için daha iyidir.

Sabahları günlük olarak 30 dakikalık bir yürüyüşle çıkın ve akşam yemeğinizi yedikten sonra 10 ila 15 dakika daha yürüyün. Koşu, yüzme, atlama veya diğer açık hava sporları, bağışıklık ve genel sağlığınız için de uygundur.

Rahatlatıcı veya neşe arttıran müzik dinleyin

Sağlıklı olmanızı sağlayacak başka bir alışkanlık ve bağışıklığı arttıran faktör ise müzik dinlemektir. Size huzur verecek ve neşelendirecek müzikler dinlemek psikolojik fayda verir.

Müzik dinlerken, vücuttaki antikor immünoglobülin A’da bir artış vardır. Bu antikor mukoza sisteminde önemli bir rol oynar ve hücreleri sağlıklı tutar.

Müzik dinlemek aynı zamanda vücuttaki kortizol seviyesini düşürmede yardımcı olur. Kortizol birçok fizyolojik etkiye sahip bir stres hormonudur, bunlardan biri obezitenin teşvik edilmesinde rolü vardır.

Müzik zihinsel sağlık koşulları üzerinde de etkili olabilir; bu size düşük ruh hali, endişe ve depresyon ile savaşta yardımcı olur.

Müzik dinlemek için yoğun programınızdan zaman ayırmanız bile gerekmez. Nereye giderseniz gidin ve ne yaparsanız yapın, en sevdiğiniz ezgilerin tadını çıkarın – sürüş, koşu, yürüyüş, yemek pişirme, temizlik ve hatta çalışırken dinleyebilirsiniz.

Şekeri sonlandırın

Şeker tüketiminden vazgeçmek bağışıklığı arttıran alışkanlıklar arasında önemli bir tercih olarak karşımıza çıkıyor.

Bağışıklığı artırmak için şekeri bırakın! Şeker sağlık için iyi bir şey değildir. Diyetinizden şekeri ortadan kaldırmak en iyisidir. Aslında, rafine edilmiş şeker bağışıklık işlevini önemli ölçüde azaltır ve sizi genel soğuk, grip ve diğer enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir.

Şeker, hücrelerdeki boşluk için C vitamini ile rekabet ederek beyaz kan hücrelerinin işleyişini etkiler. Beyaz kan hücreleri düzgün çalışması ve bakteri ve virüsleri yok etmesi için C vitaminine ihtiyaç duyar. Yani, ne kadar çok şeker tüketirseniz, C vitamini az miktarda beyaz kan hücrelerine ulaşır ve bağışıklık zayıflamasına neden olur.

Şekerden uzak durun ve sadece rafine edilmiş beyaz şeker tüketin. Normal kola ve ekmek bile şeker içerir. Ürünleri dikkatle seçin ve stevia, jaggery, bal ve diğerleri gibi doğal bir tatlandırıcı seçin .

Bağışıklığı arttıran alışkanlıklar için ek ipuçları

Normal çay ve kahvelerden kaçının ve sağlıklı zencefil çayı veya yeşil çay içmeyi tercih edin. Yeterli uykuyu alın ve stres yönetin.

Sigara içmekten kaçının. Aşırı tüketim, bağışıklık sistemini bozar ve akciğer enfeksiyonlarına karşı savunmasızlığı artırdığı için, alkol seviyesini azaltın.

Probiyotikleri alın – sağlığınız için iyi olan bakteri kültürlerini içeren besinler veya takviyeler tüketin.

Günde 1 ila 2 diş çiğ sarımsak yiyin. Bağışıklık artırıcı gıdalar ve biberiye, kekik ve zerdeçal gibi baharatları yemeğe ekleyin.