AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Nefes hırıltısı neden olur? Nefes hırıltısı nasıl geçer? Nefes hırıltısı tedavisi için doğal yöntemleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Nefes hırıltısı

Nefes hırıltısı neden olur? Nefes hırıltısı nasıl geçer? Nefes hırıltısı tedavisi için ne iyi gelir ve doğal yöntemleri hakkında önerileri sayfamızdan inceleyin.

Daralan veya tıkanmış solunum yolları ile soluk aldığınızda hırıltı nefes sesi çıkmasına neden olur. Nefes alırken duyulan bu ses, nefes hırıltısı olarak tanımlanır. Bu yazımızda; Nefes hırıltısı nedenleri ve diğer etkileri ile doğal şekilde nasıl tedavi edilebileceğini inceliyoruz.

Tıkanmış solunum yolları nedeniyle solunum zorlaşabilir ve göğüste sıkışma hissi de yaşatabilir. Buna ek olarak, vücuttaki oksijenin azalması nedeniyle, enerji kaybının yanı sıra baş dönmesi hissine neden olabilir.

Nefes hırıltısı, kendi başına bir sağlık sorunu değildir. Aslında akut bronşit, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) (COPD), akciğer ödemi (akciğerlerin hava keselerinde sıvı birikimi), trakeobronşit (enflamasyon) gibi birçok sağlık durumu ile ortaya çıkabilen bir semptomdur. Nefes borusu ve bronş ve vokal kordların işlev bozukluğuna neden olabilir.

Uzun süre hırıltılı nefes alma sebebiyle solunum yolundan muzdarip olursanız, bu durum uykunuzu etkiler. Akabinde sizi yorgun ve rahatsız edici hale getirerek yaşam kalitenizi düşürebilir. Sorunun mümkün olan en kısa sürede çözülmesi önemlidir.

Nefes alırken yüksek sesle çalan ıslık şeklinde veya hırıltı biçiminde çıkan ses, basit ev ilaçlarıyla hafifletilebilir. Ancak tedavinin başarılı olması için, sorunun altında yatan nedeni öğrenmek ve tedavi etmek esastır.

Hırıltılı nefes almayı durdurma yöntemleri için de sorunuzu cevaplamadan önce bir de uyarı yapalım. Eğer öksürükle desteklenmiş hırıltı konusunda şikayetiniz varsa bu sayfamızdaki konu sizinle ilgili değildir. Bu soruna dair yazımızı yakında paylaşacağız diye de bir dip not düşelim.

Nefes hırıltısı tedavisi için yöntemler

Nefes hırıltısını hızla durdurmanın en etkili 10 yöntemini alt satırlarda paylaştık. Sırası ile inceleyebilirsiniz.

Buhar Terapisi

Hırıltı sesinden çabucak rahatlamak için hiçbir şey buhar teneffüsünden daha hızlı değildir. Buhar inhalasyonu, kalın balgamdan ve mukustan kurtulmanıza yardım ederek solunum yollarındaki tıkanıklığı azalttığı için mükemmel bir çözümdür.

Hırıltılı nefes sesini azaltmak için buhar teneffüs etmek etkili seçenekler arasında gelir. Buharı esans yağıyla karıştırmak bu tedaviyi daha da iyi hale getirir. Bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız, alttaki yöntemi uygulayabilirsiniz.

Kaynayan suyla dolu büyük bir kap koyun. İsteğiniz herhangi bir uçucu yağın birkaç damla ekleyin (örneğin, nane veya okaliptüs yağı). Kaseye eğilmek için buharı toplamak için başınızın üzerine bir havlu örtün. Buharı burun ve ağız yoluyla en az 10 ila 15 dakika boyunca teneffüs edin. Gerektiği gibi tekrarlayın.

Sıcak duş

Tıpkı buhar tedavisi gibi, sıcak bir duş almak nefeslerinizi rahatlatabilir ve hırıltılı soluğu durdurabilir. Sıcak bir duşun sıcaklığı gergin hava yollarını rahatlatır ve nem bunları tıkayan mukusları inceltir. Uygulaması ise çok basittir.

Sauna benzeri bir atmosfer yaratmak için banyo kapısının kapalı olduğu sıcak bir duş kabini seçin. Kapıyı kapalı tutarak 5-10 dakika duş yapın. Günde 2 veya 3 kez yapın. Ayrıca burun ve boğazınıza sıcak kompres uygulayarak burun kanallarını açık kalmasına ve tıkanıklıkları giderilmesine yardımcı olun.

Sıcak sıvılar

Ne olursa olsun, vücudunuzu nemli tutmanız önemlidir. Hırıltı ile alakalı olduğunda, ılık sıvıları içmek, zorlanmadan nefes almanıza yardımcı olmak için stres altındaki hava yollarını yatıştırmanın yanı sıra vücudunuzun da sıvı ihtiyacını karşılayacaktır. Sıcak sıvılar boğazında ve solunum yollarında yapışkan mukusu gevşetebilir.

Biraz limon suyu ile ılık su içmek en iyi seçenektir. Zencefil, papatya veya meyan kökü çayı gibi bitki çayları da içkilere yardımcı olacaktır. Sıcak çorba başka bir iyi seçimdir. Kremalı çorbalardan kaçınmanız önerilir. Sadece 2 veya 3 fincan kahve de bir miktar fayda sağlayabilir.

Elma sirkesi

Bir başka popüler ev tedavisi elma sirkesidir. Bununla birlikte, en iyi sonuçları elde etmek için kaliteli bir organik elma sirkesi kullanmanız önemlidir.

Bu tonik vücuttaki pH seviyesini dengeleyerek ve toksinleri dışarı atarak vücudun daha iyi bir şekilde işlev görmesine yardımcı olur. Solunum sistemini destekleyen önemli besin maddeleri de vardır.

2 çorba kaşığı çiğ filtrelenmemiş elma sirkesi bir fincan ılık suyla karıştırılır. 1 çorba kaşığı bal koyun ve iyice karıştırın. Bu tonik karışımı günde iki kez için.

Zencefil

Zencefil, hırıltı için en iyi ev tedavilerinden biridir. Kasılmanın engellenmesine ve hava yollarındaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özellikleri vardır. Aynı zamanda ciğer hareketlerini kolaylaştırmak için bir kas gevşetici olarak da çalışır. Ayrıca, zencefil bir bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.

Günlük 2 ila 3 bardak sıcak zencefil çayı oldukça fayda sağlar. Çayı yapmak için, bir fincan kaynar suya 1 çorba kaşığı zencefil yada dilim ekleyin. Örtün ve 10 dakika dinlendirin, sonra sıkın. Çayı hala sıcakken içelim.

Alternatif olarak, zencefil suyu, bal ve nar suyu eşit miktarda karıştırın. Bu karışımın 1 çorba kaşığını günde 3 veya 4 kez tüketin.

Sarımsak

Sarımsak, hırıltılı soluğu durdurmak için etkili bir başka ilaçtır. Astım tedavisi ve öksürük için bile faydalıdır. Bu antioksidan bakımından zengin bitki, serbest radikalleri nötralize etmenize yardımcı olur ve hava yollarının kasılmasını azaltır ve düzgün bir şekilde solumanıza yardımcı olur. Ayrıca, vücudun histamin salınımını azaltır; bu da astım ataklarını önler.

3 ila 4 diş sarımsağı parçalayın ve 1 su bardağı su veya sütte kaynatın. İçmeden önce soğumasını bekleyin. Günde 2-3 defa için.

Alternatif olarak, günde 2 kez 1 çay kaşığı bal ile birlikte bir diş sarımsak tüketin. Ayrıca, sadece doktorunuza danıştıktan sonra sarımsak takviyelerini de alabilirsiniz.

Sıcak yağ masajı

Herhangi bir sıcak yağ masajı, hırıltılı solumayı giderecek solunum yollarındaki mukus oluşumunu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Burun deliklerini ılık yağla masajlamak da nefes almayı iyileştirir ve anında rahatlık sağlar. Hardal, zeytin, hindistancevizi veya susam yağı kullanabilirsiniz, ancak sıcak olduğundan emin olun.

10-15 dakika boyunca göğsünüze sıcak yağ ile masaj yapın bunun yanı sıra burun deliklerinize hafifçe masaj yapın. Belirtilerin tekrar ortaya çıkmaması için günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.

Okaliptüs yağı

Okaliptüs yağı bloke edilmiş hava geçişlerini açabilir ve hırıltılı solunumdan hemen rahatlama sağlayabilir. Yağ, anti-inflamatuar, antibakteriyel ve dekonjestan özelliklerle doludur.

Hırıltı için okaliptus yağı kullanabilirsiniz. Zira bu uçucu yağ ayrıca gevşemeyi arttırır ve stres azaltır ; bu da belirtileri hafifletmeye yardımcı olur.

Bir kağıt havlu üzerine birkaç damla okaliptus yağı koyun ve gece uyurken daha iyi nefes almanıza yardımcı olmak için uyurken başınıza yakın tutun.

Başka bir seçenek, kaynar suyun içine birkaç damla okaliptus yağı eklemektir. Ardından, anında rahatlamak için buharı 10 dakika boyunca teneffüs etmelisiniz. Ayrıca, biraz okaliptüs yağını herhangi bir masaj yağı ile karıştırabilir ve göğsünüze masaj yapabilirsiniz. Yaklaşık 10-15 dakika boyunca göğsünüzün üzerine sıcak, ıslak bir havlu koyun. Bunu günde iki kez yapın.

Zerdeçal

Zerdeçal hızla hışıltı durdurmak için başka etkili bir çözümdür. Zerdeçal, antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı burun tıkanıklıklarını gidermeye yardımcı olur ve ayrıca tahrişi ve iltihaplanmayı hafifletir.

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini her gün iki kez kullanarak nefes hırıltısı sorunları için çözüm elde edebilirsiniz.

Bir bardak su ısıtın ve yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. Kaynatın. Bunu günde bir veya iki kez için.

1 çay kaşığı zerdeçal tozu ve 2 çay kaşığı organik bal karıştırın ve tüketin.

Zerdeçal tozu, rendelenmiş zencefil ve karabiber tozunun her bir çay kaşığı 1 su bardağı suyun içinde karıştırın. Bunu kaynatın ve soğumasını bekleyin. Sıkın ve için.

Yaşam alanınızı temiz tutun

Hırıltı sıklığının ve astımın sık görülmesini önlemek için evinizi ve çevrenizi temiz tutmanız çok önemlidir. Aksi takdirde hırıltıyı tetikleyebilecek olan havayı tahriş edici maddelerin azalması ve çoğalması bu temizlik durumu ile doğrudan ilgilidir.

Evinizi düzenli olarak tozdan arındırıp süpürün. Bir evde beslenen evcil hayvana sahipseniz, evinizdeki hayvan tüylerini ve kürkü kontrol etmek için daha sık süpürün. Toz ve kimyasal maruziyeti sınırlandırmak için temizlik veya vakumlama yaparken bir maske ve eldiven kullanın. Isıtma ve soğutma sisteminizdeki filtreleri gerektiği gibi temizleyin veya değiştirin. En çok vakit geçirdiğiniz odalarda bir hava temizleyici kullanın. Yatak odasında nemlendirici kullanın. Sigara içmeyin ve ikincil dumana maruz bırakmayın. Tüm yataklar ve doldurulmuş hayvanlar sıklıkla sıcak suda yıkanmalıdır.

Nesef hırıltı tedavisi için ipuçları

Dinlenme akut hırıltılı solunum için en iyi tedavilerden biridir. Hırıltılı solunum bozukluğu bir alerjik reaksiyon ile ilişkiliyse, reaksiyona neden olan allerjenden kaçının. Güçlü parfümlere, boya ve güçlü kokulu kimyasallara maruz bırakmayın.

Hava kirliliği yüksek endüstriyel alanlardan kaçının. Soğuk havalarda dışarı çıkarken boynunuzu ve ağzınızı bir fularla örtün.

Dondurma, soğuk içecekler ve diğer soğuk yiyecekleri yeme veya içmeden kaçının. Doktorunuza danıştıktan sonra, balık yağı takviyeleri de alabilirsiniz. Bloke hava yollarını açmak için acılı bir şeyler yiyin.

Nefes hırıltısı sorunu için çözümler ve uygulanması aslında çok zor yöntemler değil. Biraz dikkat ile bu basit sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Genede kendinizi rahatsız hisstediğiniz anlarda durumu ihmal etmemek ve bir uzman doktor tarafından muayne olmak en güvenilir ve sağlıklı yöntemdir diye de uyaralım. Daha fazla sağlıklı olmanın sırları için ayrıca ekli konuyu da inceleyebilirsiniz.