AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Sağlıklı olmanın sırları

Sağlık sırları yazımızda ifşa oluyor! Sağlıklı olmak için nelere dikkat etmek gerekir? Sağlıklı yaşam için öneriler sayfamızda paylaşılıyor.

Sağlık için aslında illaki bir sır aramak zorunda değilsiniz. İşin öncelikli sırrı; sağduyu. Örneğin, okulda ve işlerde bakteri ve virüslerden kaçınmalısınız. Bununla birlikte, bir sürü çözüm, 16 ya da 106 yaşındayken bile daha sağlıklı bir hayat yaşamanıza yardımcı olabilir.

Yeşil, yapraklı sebzeler

Dengeli bir diyet izlemenize ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza yardımcı olan vitaminler bakımından zengin bitkilerdir. Hücre dergisinde açıklanan fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, turp ve sebze yiyen canlıların vücuduna gönderilen kimyasal bir sinyal izlenmiştir. Etkili bağışıklık sistemi işlevi için gerekli olan hücre yüzeyi proteinlerinin artığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, yeşil sebzeden yoksun olan sağlıklı fareler, hücre yüzey proteinlerinin yüzde 70-80’ini kaybetmiştir.

D vitamini

Raporlar, birçok Amerikalı’nın günlük D vitamini ihtiyaçlarını karşılamadığını gösteriyor. D vitaminindeki eksiklik kemik büyümesinde zayıflığa, kardiyovasküler problemlere ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir.

Pediatri konusundaki 2012 yılı bir çalışmasının sonuçları, tüm çocukların yeterli vitamin seviyesi açısından kontrol edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Bununla birlikte, özellikle güneş ışığına maruz kalmanın kolay olmadığı durumlarda D vitamini almayan koyu ten tonlarına sahip olanlar için bu kuşkusuz bir gerçektir. Çalışmada, D vitamini eksikliği olan çocuklar solunum yolu enfeksiyonlarına daha yatkın olduklarını gösterdi. Anne sütü ile beslenen çocuklar özellikle D vitamini ile desteklenmemiş süt içme olasılığı daha düşük olduğu için risk altındadır

Düzenli egzersiz

Yaşam alışkanlıklarına katılıp düzenli olarak egzersiz programı uygulanmalıdır. (haftada üç defa yürümek gibi), Egzersizler sizi rahat hissettirmekten daha fazlasını sağlar.

Tıp günlüğü Nörolojik Klinisyenler’de yayınlanan bir araştırmaya göre, düzenli egzersiz:

İltihaplanmayı ve kronik hastalığı uzak tutar.
Stresi (ve strese bağlı hormonların salınmasını) azaltır
Hastalıkla mücadele eden beyaz kan hücrelerinin dolaşımını vücudun soğuk algınlığıyla mücadele etmesini desteklemek için süreci hızlandırır.

Uyku ve dinlenme düzeni

İç hastalıkları arşivinde yayınlanan bir araştırmaya göre, eğer bir virüse maruz kalırsanız, yeterli uyku almak son derece önemlidir. İki haftalık bir süre baz alınarak bir deney yapıldı. Bu deney sonucunda da; her gece en az sekiz saat uyuyan sağlıklı yetişkin katılımcıların virüse karşı daha büyük bir direnç gösterdiği belirlendi. Her gece yedi saat veya daha az uyuyanlar da ise; enfeksiyona maruz kaldıktan sonra virüsün kendini geliştirme ihtimali yüzde üç daha arttırdığı gözlendi.

Bunun bir nedeni, vücudun uzun süren uyku dönemlerinde sitokin salgıladığı gösterilmektedir. Sitokin, bağışıklık sistemini düzenleyerek vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan proteinlerdir.

Alkolden uzak durun

Yeni araştırma, alkolün vücudun dendritik hücrelerine zarar verdiğini, bağışıklık sistemini zayıflattığını gösteriyor. Zamanla alkol tüketiminde bir artış, kişinin bakteriyel ve viral enfeksiyonlara maruz kalmasını da artırabilir.

Klinik ve Aşı İmmünolojisi dergisinde yakın tarihli bir araştırma, alkolle beslenen farelerde dendritik hücreleri ve bağışıklık sistemi tepkileri ile alkol verilmeyenler ile karşılaştırıldı. Alkol değişik derecelerde fare bağışıklığını bastırdı. Doktorlar, çalışmanın neden aşıların alkol bağımlıları için daha az etkili olduğunu açıklamaya yeterli olduğunu söylüyor.

Sakin kalın

Doktorlar uzun yıllar boyunca, kronik zihinsel stres ile fiziksel hastalık arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyorlardı. Bununla birlikte, iki şartı birden sağlayan açık kanıtların bir arada bulunmasına rastlamamıştır. Ulusal Bilim Akademisi tarafından yayınlanan bir 2012 araştırmasına göre, kişisel stresin düzenlenmesinde etkili bir yöntem olan yoga veya meditasyon yapmak gibi genel bir strateji sağlık durumunun iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtmiştir.

Kortizol vücudun iltihaplanmayla ve hastalıklarla mücadelesine yardımcı olur. Kronik stresli kişilerde hormonun sürekli olarak salınması genel etkinliğini azaltır. Bu, iltihaplanma, hastalık ve azalmış bağışıklık ile sonuçlanabilir.

Yeşil çay

Yüzyıllardır, yeşil çay sağlık ile ilişkilendirilmiştir. Yeşil çayın sağlığa yararları, flavonoidler olarak adlandırılan antioksidan düzeyin yüksek olmasından kaynaklanabilir.

American College of Nutrition dergisinde yayınlanan 2006 yılı araştırmasına göre, günde birkaç bardak taze yeşil çayın, potansiyel sağlık risklerine karşı savaşabileceği belirtilmiştir. Bunlara düşük kan basıncı ve kardiyovasküler hastalık riskinde azalma da dahildir.

Yemekleri renklendirin

Her öğünde meyve ve sebzelerinizi yemeyi hatırlamakta zorluk çekiyor musunuz? Gökkuşağının tüm renkleri ile beslenme, C vitamini gibi geniş bir vitamin yelpazesine sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

C vitamininin ciddiyetini veya hastalığın süresini azaltabileceğine dair bir kanıt bulunmamakla birlikte, European Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan araştırmalar, özellikle stresli kişilerde bağışıklık sisteminin soğuk algınlığı ve gribe karşı savunmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Sosyalleşin

Doktorlar uzun süredir kronik hastalık ve yalnızlık arasındaki bağlantıyı, özellikle kalp ameliyatlarından iyileşen hastalarda görmüşlerdir. Bazı sağlık otoriteleri, sosyal izolasyonu kronik hastalıklar için bir risk faktörü olarak bile gösteriyorlar. American Psychological Association (APA) tarafından yayınlanan araştırma, sosyal izolasyonun vücudun bağışıklık tepkisini yavaşlatan ve çabucak iyileşmenin önüne geçtiğini belirtiyorlar. Ayrıca artan sosyal izolasyon stresi de artırabileceği öne sürülmektedir. Çalışmada, erkek fareler toplumsal izolasyondan dişilere göre biraz daha duyarlı oldukları gözlemlenmiştir.

Grip Aşısı

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), altı aydan önce grip olan herkese bir yıllık grip aşısı yaptırmalarını öneriyor. Cleveland, Ohio’daki çocuk doktoru ve bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Frank Esper, grip aşısını tavsiye etmiştir. Bununla birlikte, alerjisi olanların bu aşıdan uzak durmaları gerektiğini belirtmiştir.

Sağlıklı yaşam sırları için öncelikli öneriler bunlar olmakla beraber stresten ve evhamdan uzak olmanında sağlığa psikolojik katkıları olduğunu unutmayın. Mutlu, sağlıklı ve neşeli günler dileriz.