Ağrı
Ağrı’nın gezilecek yerleri, Ağrı’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Ağrı gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Doğu Anadolu Bölgesi bölgesi illeri içindedir. Ağrı Valiliği ve Ağrı Belediyesi tarafından yönetilir. Trabzon trafik plaka kodu; 04, telefon kodu; 472’dir.
Kuzeyde Kars, Iğdır batıda Erzurum, Muş güneyde Bitlis, Van illeri ile komşudur. Batı sınırı ise İran ile çevrilidir.
Ağrı ilçeleri
Ağrının merkez hariç 7 ilçesi vardır.
- Ağrı (il merkezi)
- Diyadin
- Doğubayazıt
- Eleşkirt
- Hamur
- Patnos
- Taşlıçay
- Tutak
İlin en gelişmiş yerleri ise; il merkezi, Doğubayazıt ve Patnos ilçeleridir. Eski adı Karaköse olan Ağrı il merkezi 1927 yılında 3.930 nüfuslu küçük bir kasaba iken Cumhuriyet döneminde hızla gelişmiştir.
Ağrı tarihi zenginlikleri ve doğal zenginlikleri ile ilgi çekicidir. Ağrı dağı avcılık ve dağcılık yönünden önem taşıdığı gibi Nuh’un gemisinin bu Dağ’ın tepesinde bulunduğu efsanesi de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Efsaneye göre; uzun süren Tufan’ın ardından Nuh peygamberin gemisi bu dağda karaya ulaşmıştır. Ağrıda görülmesi gereken yerler arasında yer alan Gürbulak sınır kapısı ile Sarıçavuş köyü arasında bulunan 60 metre derinliğindeki meteor çukuru, Ağrı tarihi eserleri arasında yer alan Patnos’ta bulunan Urartu uygarlık kalıntıları ve Doğubayazıt yakınlarındaki İshak Paşa sarayı ve camii Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. XVII. yüzyıl ortalarında Selçuk üslubuna özenilerek yapımına başlanılmıştır. Sarayın avlusunda ve arka kısmında küçük bir cami bulunmaktadır. Caminin kubbe süslemeleri çok güzeldir ve görülmeye değerdir. Buralar Ağrı’nın gezilmesi gereken yerleri ve görülmesi gereken yerleri arasında öncelik teşkil eden yerlerdir. Ayrıca alabalığı ile meşhur ünlü Balık gölü’de Ağrı’nın gezilecek yerleri ve görülecek yerleri arasında sayabiliriz. Şehre ismini veren dağ zaten dağcılık tutkunlarının Türkiye’de en çok çıkmayı istedikleri dağlar arasında ilk sırada yer alır.
Ağrı’nın gezilecek yerleri ve görülmesi gereken tarihi turistik yerleri
- Ağrı dağı milli parkı
- Ağrı meteor çukuru (Doğubayazıt)
- İshak Paşa Sarayı (Doğubayazıt)
- Meya Mağaraları (Diyadin)
- Ahmet Hani türbesi (Doğubayazıt)
- Keşişin bahçesi (Doğubayazıt)
- Doğubayazıt kalesi (Doğubayazıt)
- Eski Beyazıt camii (Doğubayazıt)
- Güneykaya kayak merkezi (Eleşkirt)
- Diyadin kaplıcaları (Diyadin)
- Avnik kalesi (Koçbaşı kalesi) (Diyadin)
- Balık gölü (Doğubayazıt – Taşlıçay)
Ağrı Yüzey şekilleri ve coğrafyası
İl adını Ağrı Dağı‘ndan almıştır. Doğu Anadolu bölgesi illerimiz arasındaki Ağrı, doğuda İran sınırına dayanır. Batısında Muş ve Erzurum, kuzeyinde Kars, güneyinde Van ve Bitlis ile kuzeydoğusunda Iğdır ili ile komşudur. Deniz seviyesinden en yüksek ve en engebeli illerimizden birisidir. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı haricinde, yükseltisi deniz seviyesinden 3.000 metreyi aşan bir çok dağ bu ilimiz sınırları içindedir. İldeki başlıca düzlük Karaköse Ovası’dır. Başlıca akarsuları; Murat çayı ve kollarıdır.
Ağrı iklimi
Kışı çok sert geçen kara iklimi özelliği taşır. İl merkezinde 1972 yılında kış aylarında sıcaklığın sıfırın altında 45.6 dereceye kadar düştüğü görülmüştür. Yağmurdan çok kar yağmaktadır. Ağrı iklimi yazları ise sıcaktır. Yılda ortalama 160 gün don olur. 5 günlük Ağrı hava durumu için ekli linki ziyaret edebilirsiniz.
Ağrı ekonomisi
Ağrı’da halkın geçimi genellikle tarım ürünleri ve hayvancılığa dayanır. Fakat arazinin volkanik yüzey tabanına sahip olması, yağışların az olması tarıma engel teşkil eder. Ayrıca soğuğun ve donun da çok olması nedeni ile yaklaşık %80 arazi tarıma uygun değildir. Ekili olan araziler ilin ancak %10 civarına karşılık gelir. Yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, arpa ve çavdardır. Bunların tamamı il içerisinde tüketilir ve yetmediğinde de komşu illerden tedarik edilir. Bunun sebebi ekim alanlarının az olması ve hayvancılığın çok yaygın olmasıdır. Ağrı ekonomisi içinde önemli yer tutan hayvancılık ve besi sektöründe çoğunluğu koyun olmakla sırayla keçi, sığır ve manda üreticiliği çok yaygındır. Ağrı dağı ilin önemli turizm kaynakları arasında yer almaktadır.