Alerjik egzama
Alerjik Egzama Nedir? Egzema neden olur? Egzema nasıl geçer? Sorularınız hakkında bilgiler ve egzema tedavisi için önerileri yazımızdan okuyabilirsiniz.
Her gün vücut yapısı dolaylı yollardan da olsa, binlerce maddenin etkileşimine maruz kalır. Çoğu bağışıklık sisteminin tepki vermesine neden olmaz. Bununla birlikte, bazı durumlarda, vücuda tipik olarak zararlı olmasa bile bağışıklık sisteminin tepkisini tetikleyen bazı maddelerle temasa geçilebilir. Bu maddeler allerjenler olarak bilinir. Vücudumuz bu enfeksiyonlara tepki gösterdiğinde alerjik reaksiyona neden olur. Bu reaksiyonlar vücut bakımında istenmeyen sorunlara neden olur.
Egzama nedir?
Çeşitli iç ve dış faktörlerin etkisine derinin iltihaplı cevap vermesi ile ortaya çıkan cilt hastalığının genel ismidir. Egzama tıptaki adı ile dermatit en yaygın cilt hastalıkları arasında yer alır. Fakat sebepleri ve kesin tedavisi içinde tıp dünyasının henüz net cevaplayamadığı bir hastalıktır. Bu hastalıktan şikayet edenlerin çoğunluğunda ortak belirtiler gözlenir. En yayın görülen çeşitleri; alerjik, sinirsel, temas ve yağlı deri egzaması türleridir.
Egzamanın en yaygın türü ise, ‘atopik dermatit’ olarak bilinen, alerjik egzamadır. Bu egzama türünün çoğunlukla kalıtsal olduğu gözlemlenmiştir. Alerjik reaksiyon, bir takım şekiller alabilir. Bazı insanlar, alerjik bir reaksiyon geçirdiğinde solunum, öksürme, göz yanması ve burun akıntısı gibi zorluklarla karşılaşır. Diğer alerjik reaksiyonlar deride de değişikliğe neden olur.
Alerjik egzama nedir?
Bir alerjene bulaştığınızda ortaya çıkan, kaşıntılı deri dökülmesidir. Durum genellikle alerjik reaksiyonu tetikleyen maddeye maruz kaldıktan saatler sonra ortaya çıkar. Alerjik dermatit, kontakt dermatit, alerjik kontakt dermatit olarak da bilinir.
Alerjik egzama, bir alerjenle doğrudan temasa girdiğinizde oluşur. Bu durum bir “gecikmiş alerji” olarak bilinir çünkü hemen alerjik bir reaksiyon başlamaz. Alerjik egzamanın belirtileri alerjenle temasa girdikten 24-48 saat sonra gelişmeyebilir. Kişisel vücut bakımı yaptığınız zamanlarda bu bariz bir şekilde görülür.
Bazı maddelerin alerjik egzama tetikleme özelliği vardır. Yaygın olarak alerjik egzamayı arttıran maddelerin bazılarını alt satırlarda liste halinde paylaştık.
Ziynet takıları, kemer tokaları ve kotun metal düğmelerinde bulunabilen nikel maddesi
Kozmetikte bulunan parfümler
Giyim boyaları
saç boyası
lateks
Yapıştırıcılar
Sabunlar ve temizlik ürünleri
Zehirli sarmaşık ve diğer bitkiler
Cildin üzerinde kullanılan antibiyotik kremleri veya merhemler, örneğin neomisin maddesi
Alerjik egzama, cildin güneş ışığı altında kimyasallara maruz kaldığında da gelişebilir. Örneğin güneş kremi kullandıktan ve güneşte vakit geçirdikten sonra alerjik reaksiyon meydana gelebilir.
Alerjik egzama belirtileri nelerdir?
Alerjik egzamanın belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Zamanla değişebilirler. Alerjenle temas olduğunda, semptomlar genellikle gelişir. Nadir durumlarda, belirtiler vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Alerjik egzamada sık karşılaşılan belirtiler öncelikle alt satırdaki listede sıralanmıştır.
Kaşıntı
Yanma hissi veya ağrı
Sızıntı, boşaltma veya kabuk gibi kırmızı çarpmalar
Sıcak, yumuşak cilt
Pullu, çiğ veya kalınlaştırılmış cilt
Kuru, kırmızı veya pürüzlü cilt
Iltihaplanma
Keser
isilik
Alerjik Egzama Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz öncelikle alerjik egzamanız olup olmadığını belirlemek için cildinizi inceler. Eğer rahatsızlıktan şüphelenirlerse, alerjinizin ne olduğundan emin olmak için daha fazla test yapmaları gerekir. Çoğu vakıada epikutanöz veya yama testi uygulanır.
Alerjik egzama belirtileri yama testi
Bu test sırasında, ortak allerjenler içeren yamalar sırtınıza yerleştirilir. Bu yamalar 48 saat yerinde kalır. Doktorunuz yamaları çıkardığında alerjik reaksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edecektir. Doktorunuz, gecikmiş bir alerjik reaksiyonunuz olup olmadığını görmek için iki gün sonra tekrar cildinizi kontrol edecektir.
Alerjik egzama belirleme biyopsi
Doktorunuz yama testine dayalı bir teşhis koyamıyorsa, diğer testlere ihtiyaç duyulacaktır. Doktorunuz başka bir sağlık durumunun cildinize neden olmadığından emin olmak için cilt lezyonu biyopsisi yapabilir. Biyopsi sırasında, doktorunuz etkilenen cildin küçük bir örneğini çıkaracak ve test için bir laboratuara gönderecektir.
Alerjik Egzama Nasıl Tedavi Edilir?
Alerjik egzama tedavisi semptomların şiddetine bağlıdır. Bununla birlikte, her durumda, allerjen izlerini gidermek için etkilenen deriyi bol miktarda su ile yıkamak önemlidir.
Belirtiler hafifse ve rahatsız etmiyorsan, ek tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Bununla birlikte, cildi sulu tutmak ve hasarı onarmak için nemlendirici bir krem kullanmak isteyebilirsiniz. Bilinen kortikosteroid kremler kaşıntı ve iltihap konusunda size yardımcı olabilir. İlaçlarla tedavi vücut bakımında sizlere kolaylık sağlayacaktır. İyileşene kadar ilaçları kullanmayı ve bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Belirtileriniz şiddetliyse, doktorunuz reçeteli-etkili merhemler veya kremler önerebilir. Ayrıca gerekirse kortikosteroid hapları da reçeteye eklenebilir.
Alerjik egzamalı insanlar için uzun vadeli görünüm çözümü nedir?
Uygun tedavi ile alerjik egzamanın 2-3 hafta içinde temizlenmesini bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, tekrar alerjene maruz kalırsanız durum tekrar cereyan edebilir. Egzamanıza neden olan alerjeni belirlemek ve bunun önüne geçmek için önlem almak, gelecekteki reaksiyonları önlemek açısından önemlidir. Özellikle kişisel temizliğinize özen göstermelisiniz.
Ayrıca dermatit (Deri iltihabı) konulu yazımıza da göz atmanızı öneririz.