Dızmana böreği
Göçmen böreği dızmana nasıl yapılır? Kıymalı dızmana börek tarifi ile yapımı ve hazırlanışı için gerekli malzeme listesi sayfamızda paylaşılmıştır.
Dızmana; Trakya’ya göçmüş Bulgar göçmeni muhacırlarımızın mutfağına ait olan bir hamur işidir.
Dızmana böreği malzemesi;
3 adet ekmek hamuru
200 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı mısır özü yağı
1 adet yumurta
4 adet patates
1 demet maydanoz
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 tutam çörek otu
Dızmana böreği yapılışı
Dızmana böreği yapmak için önce fırın tepsisi tabanına ve yanlarına fırça yardımıyla margarin sürerek un serpelim.
Ön hazırlık olarak patatesleri diri kalacak şekilde bol suda haşlayalım. Patatesler yarı yarıya pişince kabuklarını soyarak rendeleyelim. Küçük şekilde kestiğimiz soğanı ve 200 gram kıymayı birlikte yarı yarıya pişene kadar kavurup ateşten alalım.
Kavurduğumuz soğanlı kıymanın içine patatesleri ekleyerek tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu da ilave edip karıştıralım. Elimizi ay çiçek yağına bandırıp hamurdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük parçalar kopartalım. Bu hamur parçalarını yuvarlayarak elimizde çay tabağı büyüklüğünde açalım. Ortasına kıymalı patatesli malzemeden koyalım.
Kenarlarını toplayarak ortada birleştirdiğimiz hamur topunu mısır özü yağına batırıp çıkartalım ve yağlayıp un serptiğimiz tepsiye yerleştirelim. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp hamur toplarını tepsiyi sıkı sıkı dolduracak şekilde yerleştirelim. Hamuru tekrar mayalanması için en az yarım saat oda sıcaklığında bekletelim.
Yumurta, yarım su bardağı mısır özü yağı ve 1 su bardağı yoğurdu kap içinde karıştırdıktan sonra tepsiye dizdiğimiz hamurların üzerine dökelim ve onunda üzerine çörek otu serpelim.
Hazırladığımız dızmana böreğini önceden ısıttığımız 200 derece ısılı fırında böreklerin altı ve üstü kızarana kadar pişirelim. Börekler ılık bir hale geldiğinde servis yapabiliriz. Dızmana böreği artık ikram için hazırdır. Afiyet olsun.
Sitemizde paylaşılan değişik börek tarifleri için ekli sayfamızı inceleyin. Ayrıca Twitter, Instagram, Facebook, Tumblr, Tiktok ve Pinterest sayfalarımızı da takip etmenizi öneririz.